"A Vasfüggöny még mindig áll" - amikor a lengyel radikálbalosok magyarázzák el, miért kell a bérunió

Méghozzá elég szemléletesen. 

A párt tegnapi posztjában jellemző példaként azt hozzák fel, hogy Belgiumban egy munkavállaló foglalkoztatása óránként 40 euróba kerül a munkaadónak, míg Bulgáriában csak tizedannyiba. (Talán nem véletlen, hogy a béruniós európai kezdeményezéshez a balkáni országból is csatlakoztak.) Ám a különbség

a magyarországi helyzethez képest is csaknem ötszörös. 

A Razem szerint

"a Vasfüggöny még mindig áll",

Kelet-Európa pedig jelenleg nem más, mint "olcsó munkaerőforrás a centrumországoknak."

A volt kommunista országok azon versenyeznek, hogyan nyomják egyre lejjebb a béreket és adókat, hogy bevonzzák a befektetőket - mutatnak rá a lengyel balosok.

"A személyek és a tőke szabad mozgása nem elég, itt az ideje, hogy egyenlőek legyenek a fizetések és az életszínvonal is!"

- szögezik le. 

És ebben az a szép, hogy

a világnézetileg tőlük fényévekre álló Jobbik célja is pontosan ez a béruniós kezdeményezéssel,

amelynek aláírásgyűjtése augusztus 20-tól kezdődik meg. Legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni az Európai Unió országaiból, hogy az Európai Bizottságnak kötelezően napirendre kelljen tűznie a kérdést. 

 

Vonáék szófiai látogatásán kiderült, mikor kezdődik a béruniós aláírásgyűjtés

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője, valamint a béruniós polgári kezdeményezés civil bizottságának elnöke július 10-én Szófiában tárgyalt a projekt bolgár támogatóival, a Belső-makedóniai Forradalmi Szervezettel (VMRO).