Orbán Viktor Benjamin Netanjahu mellett: "Magyarország bűnt követett el"

Sőt, Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben.

A keddi közös sajtóeseményen sem Horthy Miklósról, sem Soros Györgyről nem esett szó, pedig az elmúlt hetekben ezek szolgáltatták az „előételt” az izraeli miniszterelnök látogatásának nyitányaként. Orbán Viktor, aki korábban Horthy Miklós kormányzót méltatta, most kijelentette: Magyarország hibát és bűnt követett el, amikor nem védte meg a zsidóságot a II. világháború idején. Ez a fajta „bűntudat” azonban élesen ellentmond annak, amit korábban a magyar kormány képviselt. Három éve került viták kereszttüzébe a budapesti Szabadság téren felállított német megszállás áldozatainak emlékműve, amely Magyarország áldozati szerepét hangsúlyozta ki a II. világháborúban. A hazai baloldal és a Mazsihisz ezt inkább úgy értelmezte, hogy a kormány azt sugallja, Magyarország tétlen, illetve vétlen áldozata volt a német megszállásnak, és semmi köze nem volt a közel félmillió zsidó koncentrációs táborba való deportálásához.

Aligha lehetnek most boldogok, hogy a két kormányfő láthatóan átsiklott az ellentmondásokon és a kényelmetlen kérdéseken, miközben közös nevezőre jutottak. Orbán kiemelte: Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, és garantálja a hazai zsidóság biztonságát. Benjamin Netanjahu pedig azt mondta: Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő.

Orbán: Magyarországnak van mit tanulnia Izraeltől

Orbán köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, továbbá arról beszélt, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezése érdekében. Azt is hozzátette: a magyar kormány elismeri Izrael jogát az önvédelemre, ahogy Magyarország is elvárja, hogy elismerjék a jogát erre. A magyar miniszterelnök szerint Netanjahu személyében egy hazafi látogatott el Magyarországra, márpedig a hazafias kormányok lehetnek sikeresek, amelyek a nemzeti érdeket nem kiiktatják, hanem inkább az első helyre teszik. Orbán úgy vélekedett, van mit tanulni Izraeltől:

„amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük, a modern világban mindenért meg kell küzdenünk”.

Netanjahu: Magyarország „nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”

Benjamin Netanhaju azzal kezdte, hogy emlékeztetett rá, Magyarország volt a modern cionizmus bölcsője, hiszen itt született 1860-ban Herzl Tivadar, a zsidóság „modern Mózese”, aki előre látta az antiszemitizmus fenyegető kihívásait, illetve hozzájárult a zsidó állam megszületéséhez. Szerinte a zsidók és a magyarok is nagy tragédiákat szenvedtek meg. Netanhaju méltatta Orbán szavait, hogy garantálta a magyarországi zsidóság biztonságát, és azt is üdvözölte, hogy Magyarország mindig kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, ezzel pedig „nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”.

Felidézte, hogy a napokban Emmanuel Macron francia államfővel találkozott, aki azt mondta: „az anticionizmus az antiszemitizmus újra kitalált formája”. Az izraeli kormányfő hálás azonban, hogy Magyarország fellép az újfajta antiszemitizmus ellen.

Azt is kiemelte, hogy óriási jövő vár mindkét országra, de a modern technológia önmagában nem elég, az csak előfeltétele a növekedésnek, piaci reformokra is szükség van. Megköszönte, hogy szerdán a V4-ek vezetőinek csúcstalálkozójára meghívták, valamint kijelentette a szerdai magyar-izraeli üzleti fórum kapcsán: a mostani látogatása valódi lendületet adhat a gazdasági kapcsolatoknak. Benjamin Netanjahu a kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is beszélt, és arra bíztatta a magyarokat, hogy látogassák meg Izraelt.

Így reagáltak a pártok

A gyurcsányista Demokratikus Koalíció reagált először a magyar és az izraeli kormányfő találkozójára. A DK értékelése szerint Benjamin Netanjahu egy "bűnös politikai hazárdjáték részeként" látogatott Magyarországra. A párt szerint a látogatás nem a jó gazdasági, kulturális kapcsolatoknak szól, hanem "beiratkozás egy klubba, amelynek Putyin, Erdogan és Orbán a tagjai". Közleményükben az áll: noha az izraeli és a magyar miniszterelnök különbözően látja a világot, érdekeik azonosak: "egy autoriter, a demokráciát lebontani kész politika megvalósítása". A Gyurcsány kormány idején egy ilyen közleményért már antiszemita bélyeg járt volna.

Az MSZP szerint Magyarország és Izrael hagyományosan szövetsége egymásnak, a két ország közötti hosszú távon fenntartható jó viszony nemzeti ügy. Ugyanakkor szocialisták bírálják Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, mert olyan kijelentéseket tett, amellyel részévé vált a magyar belpolitikának, a kormány kampányának.

A Jobbik közleményében azt írta: a párt arra kíváncsi, hogy a színfalak mögött miben állapodott meg, "miről egyezkedett" Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A Jobbik szerin „a világ két legkorruptabb kormányfőjének közös sajtótájékoztatójából ugyanis semmi konkrétumra nem derült fény”.

Az LMP szerint bár van nemzetközi politikai jelentősége az izraeli miniszterelnök budapesti látogatásának, de attól nem várható, hogy Magyarország hatékonyabban tudja majd a nemzeti érdekeit a világpolitikában képviselni. A párt közleményében az áll: a magyar és az izraeli miniszterelnök is egyre inkább elszigetelődik a nemzetközi színtéren és az egymással való kapcsolattartásban próbálják ezt az elszigetelődést feloldani.

A Fidesz a szocialisták és a DK nyilatkozatára válaszul megjegyezte: savanyú a szőlő, „sem Gyurcsány Ferenc, sem az MSZP más miniszterelnökének kormányzása idején nem látogatott el Izrael miniszterelnöke Magyarországra”.