Odavághat a libanoni hadsereg a szíriai határon állomásozó dzsihadistáknak

A térségben mintegy 3000 szélsőséges tartózkodhat, kétharmaduk az Iszlám Állam és az an-Núszra harcosa.

A parlamentben beszédet mondó Haríri közölte azt is, hogy miután tüzetesen megvizsgálták Dzsurúd Arszál térségét, amelyben a műveletet végrehajtani tervezik, a hadsereg szabad kezet kapott a cselekvésre.

Dzsurúd Arszál egy kietlen hegyvidéki régió Szíria és Libanon határán, s gyakran innen indulnak akcióba a szíriai polgárháborúban harcoló különböző lázadó csoportok, köztük az Iszlám Állam és az egykori nevén an-Núszra Frontként ismert terrorszervezetek harcosai is.

A Reuters brit hírügynökség szerint a helyi sajtóban olyan feltételezések jelentek meg, miszerint a Libanonban befolyásos Hezbollah síita szervezet a damaszkuszi rezsim erőivel vállvetve szintén hadműveletre készül a felkelők ellen a határ szíriai oldalán.

Haszan Naszrallah, a radikális síita szervezet vezetője július elején közölte: az Arszál térségében működő szíriai lázadócsoportok kifutnak az időből, hogy megállapodásra jussanak Bassár el-Aszad elnök kormányával.

Szaad Haríri ugyanakkor a parlamentben azt hangoztatta, hogy nincs egyeztetés a szíriai és a libanoni hadsereg között.

Egy névtelenséget kérő biztonsági forrás szerint az elmúlt nap folyamán a libanoni hadsereg, amely amerikai és brit katonai utánpótlást kap, fokozta a csapattelepítést Arszál környékén. Az illetékes hozzátette: a Dzsurúd Arszál térségében mintegy 3000 szélsőséges tartózkodhat, akik kétharmada az Iszlám Állam és az an-Núszra, a maradék pedig több különböző felkelő milícia szolgálatában áll.