"Mindenki úgy véli, hogy Magyarország kompromittálódott" - Hazánk biztonsági kockázat a NATO-ban?

A magyar kormány már akkor sem tudna tenni az orosz titkosszolgálati befolyás ellen, ha akarna.

Az orosz titkosszolgák erős és büszke országa

Úgy tűnik, a Fidesz görcsös kovácsbélázása mögött megint a súlyos bűntudat patologikus felszínre törését kell tapasztalnunk. Miközben a kormánypárt a legesélyesebb kihívójának EP-képviselőjét vádolja kémtevékenységgel, a Bayer Lili által jegyzett Politico-cikk tanúsága szerint épp ők hagyják, hogy az orosz titkosszolgálat valóságos ámokfutást rendezzen Magyarországon:

míg 2014-15 előtt 50-100, Oroszországhoz köthető ügynök tevékenykedett hazánkban, az amerikai nagykövetség egyik volt alkalmazottja szerint a kérdéses időszakban ez a szám 300 fölé ugrott.

"Komoly aggodalom él azzal kapcsolatban, hogy az oroszok Magyarországot lényegében előretolt hírszerzői helyőrségként használják a NATO-n és az EU-n belül"

- fejtette ki a meg nem nevezett egykori tisztviselő.

Nyugati hivatalnok is úgy véli, hogy az oroszok Magyarországról koordinálnak és indítanak számos hírszerző, illetve szabotázsműveletet.

Ugyan a szintén névtelenséget kérő magyar kormányzati magszólalók semmi szokatlant és kivetnivalót nem tapasztaltak a magyar NATO-kapcsolatokban, valamint tagadták, hogy "különleges kapcsolat" állna fönn Budapest és Moszkva között, és a szövetség egyes képviselői is pozitívan nyilatkoznak hazánk katonai erőfeszítéseiről, az összkép nagyon távol áll a biztatótól.

Mi vagyunk a rés a pajzson

"Mindenki úgy véli, hogy Magyarország kompromittálódott"

- nyilatkozta egy olyan NATO-tisztviselő, aki 2010 után dolgozott a szervezetnek Magyarországon. A velünk szembeni totális bizalomvesztést szemléltetve hozzátette:

"Azt mondták, még akkor se osszak meg minősített információkat magyarokkal, ha azok rendelkeznek a megismerésükhöz szükséges engedéllyel."

Katrein Ferenc, a magyar kémelhárítás egykori műveleti igazgatója leszögezi:

"Az elmúlt hat hónapban olyan, nyilvánvaló orosz tevékenységet figyelhettünk meg, amelyre egy átlagos NATO-, vagy EU-tagországban nem létezhet magyarázat."

Példaként a kormány nemzeti konzultációja körül kirobbant botrányt hozta föl, melynek során magyar állampolgárok személyes adatai landolhattak az orosz titkosszolgálatnál. De említette a Magomed nevű csecsen rejtélyes budapesti izmozását is.

Zakariás Győző, nyugalmazott ezredes is megszólalt, aki szerint Orbán Viktor hatalomra kerülése után a kétoldalú katonai információcserék "lényegében megszűntek létezni", amire a NATO működése során eddig nem sok példa akadt.

Újabb nemzetközi kudarcot könyvelhet el a Fidesz

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője és a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja közleményben reagált a cikkre, melyben kifejtette:

"Súlyos kudarcot jelentene Magyarország számára, amennyiben igazak a Politico című lapban megjelent információk, amelyek szerint hazánk és a NATO között minimálisra szűkült az információáramlás az utóbbi bizalomhiánya révén."

Az ellenzéki honatya szerint a megfogalmazott "súlyos kritikák mélységesen gyengítik hazánk szerepét mind a diplomácia, mind a biztonságpolitikai terén", ami "elszigetelődéshez vezet".

"Az Orbán-kormány számára lassan egy terület marad fontos: a korrupció"

- véli Mirkóczki, majd hozzátette:

"Saját anyagi gyarapodásuk oltárán számos fontos fejlesztési beruházást áldoztak már fel, szétrombolták az oktatást, az egészségügyet, s úgy látszik, hazánk fokozatos nemzetközi elszigetelődése sem érdekli őket."