Százezrek várnak Líbiában arra, hogy Európába juthassanak

Collomb szerint különösen fontos, hogy az elvándorolni akarókat már hazájukban kellőképpen tájékoztassák az "emberkereskedők hazugságairól".

Az Ouest France című lapnak adott interjújában Collomb emlékeztetett arra, hogy a helyzet kezelésére az Európai Unió (EU) sürgősségi pénzalapot hozott létre, amelynek célja a származási országok és régiók stabilitásának megteremtése, az illegális migrációt kiváltó okok kezelése, valamint az EU-ból kiutasítottak támogatása Afrikában.

A miniszter szerint az EU fontos célkitűzése a Szahara déli részétől egészen az európai partokig tevékenykedő emberkereskedő-hálózatok felszámolása is, amely szintén napirenden lesz a július 24-re a tunéziai fővárosba, Tuniszba tervezett tanácskozáson, amelyen a Földközi-tenger menti országok belügyminiszterei vesznek részt.

A tavalyi év során Franciaországban 14 migráns halt meg, miközben az angol partokkal szemben található, észak-franciaországi Calais kikötővárosából megpróbált Nagy-Britanniába szökni.

"Amikor látom ezeket a partjainknál, Észak-Franciaországban feltartóztatott embereket, akiknek semmi reményük sincs arra, hogy Angliába juthassanak, azt mondom magamnak, hogy az államok felelősséggel tartoznak azért, hogy mindenki felismerje a valóságot"

- mondta a francia belügyi tárca vezetője.