Ünnepi megemlékezések után, egy különleges koncert előtt – Pannónikum együttes

Emlékezni és emlékeztetni dicső és fájdalmas múltunkra.

„A tavaszi klubkoncertek után a nyár elindultával több olyan felkérés is érkezett az együtteshez, hogy vegyünk részt nemzeti ünnepeken, megemlékezéseken. Így állhattunk színpadra március 15-én és június 4-én Budakalászon, a városi ünnepségeken, valamint július 2-án Budapesten, a Hősök terén megtartott Pozsonyi csata megemlékezésen. Szintén a pozsonyi csatával kapcsolatos esemény volt Pécelen egy kopjafaavatás, melyre ugyancsak meghívást kaptunk. Ezt a Nemzeti Érzelmű Péceliek Baráti köre minimális adományokból, de inkább saját maguk által megfinanszírozott költségvetésből állították. Még ugyanezen a napon, július 8-án, az Üllő Vezér Hagyományőrző Egyesület invitálására az együttes Üllőn is fellépett, az Üllő Vezér napon. Ez már egy több éve megrendezésre kerülő, színvonalas és kiváló hagyományőrző esemény. Mindezeket a megemlékezéseket szűkös anyagi keretekkel rendelkező szervezetek, magánemberek szervezik, akik így próbálják meg felhívni a figyelmet egy elhallgatott neves eseményre. Sajnos az alacsony költségvetés miatt több esetben is csak egy minimális, azaz számunkra nem elegendő hangtechnikával dolgozhattunk, így ezek a fellépések komoly kihívások elé állították a zenekart. De kárpótolt a tiszta szívből jövő baráti fogadtatás, valamint az, hogy – többek között – a Hősök terén, őseink szobra alatt, tehát egy szakrális helyen lehettünk részesei dicső múltunk felelevenítésének.”

„Az ilyen jellegű előadások általában nem hagyományos rockzenei koncertek, mert ezekre a fellépésekre barátaink is elkísérnek, akik szerepet is vállalnak a műsorban. Közreműködőnk volt már a Szkíta motorosok egyik kiváló tagja, Madarász Sándor ’Madár’, egy kiváló hangú népdal énekes, Rozslay Eszter, valamint Dobre Ferenc barátunk is. Ezeknél a fellépéseknél nem arra törekedtünk, hogy sztárokat hívjunk el magunkkal, hanem az volt a cél, hogy megmutassuk, az egyszerű, hétköznapi civil emberek miként tudják tolmácsolni érzéseiket a közönség felé, az éppen adott aktuális megemlékezésen.”

A Pannónikum legközelebb augusztus 5-én, a festői szépségű Torockón lép majd fel, amely az együttes életében egy különleges esemény lesz, hiszen egy rendhagyó zenekari felállással érkeznek Erdélybe. Aki ismeri Hegyi Károly munkásságát, az bizonyára tudja, hogy anno a H-599 zenekarban kezdte el történelmi dalai bemutatását. Torockón az énekes kivételével ez a régi formáció lép majd színpadra, azaz Sinka György dobos, Szabó Ferenc basszusgitáros, Szilágyi Attila gitáros, és Hegyi Károly billentyűs. Az énekes Ráduly Levente lesz. Ez a felállás természetesen Pannónikum néven lép fel, ez egy kivételes, egyszeri eset, egy gesztus azok felé, akik már a H-599-es időszak óta a csapat mellett állnak.

A zenekar tagsága a már több éve tartó karitatív tevékenységét is tovább folytatja.

„Nagyon fontos az együttes életében, hogy hosszú évek óta támogatjuk a Holtmarosi Tulipán Gyermekotthont. Idén a Szkíta motorosok is komoly pénzgyűjtésbe kezdtek azért, hogy az otthont élhetőbbé és szebbé tegyék, hiszen a már kamaszkorba lépett gyermekek mellett új pici lakókkal bővül a létszám, emiatt komoly változtatásokra van szükség. Ezért csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez és próbálunk mi is a magunk módján anyagi támogatást nyújtani. Terveink szerint ennek egyik fő állomása majd szintén Erdélyben, egy koncert keretében lesz. További részletekkel később jelentkezünk.”