Tüntetés és sztrájk tört ki Athénban, a béremelést sürgetők a gázai háború ellen is tiltakoztak

Tüntetés és sztrájk tört ki Athénban, a béremelést sürgetők a gázai háború ellen is tiltakoztak

A munka ünnepén kisebb tömeg gyűlt össze a görög parlament előtt, ahol palesztin zászlókat is lengettek. Nem először.

Sztrájkok és tüntetések kezdődtek szerdán, május 1-je alkalmából Athénban, az emberek magasabb béreket követeltek, valamint a gázai háború ellen is tiltakoztak - adta hírül az MTI.

A mostani 24 órás munkabeszüntetéshez csatlakoztak a közlekedési dolgozók is, így a kikötőkből nem indultak hajók, továbbá leállt a busz-és metróforgalom is.

Helyszíni beszámolók szerint több száz tüntető gyűlt össze a görög parlament előtt, s többen palesztin zászlókat emeltek a magasba.

Áprilisban már sztrájkoltak a közlekedésben és a fuvarozásban dolgozók az alacsony bérek és a növekvő árak miatt.

Görögországban április elején 6,4 százalékkal megemelték a havi minimálbért, így az jelenleg 830 euró (327 ezer forint).

Ez az elmúlt öt évben a negyedik ilyen emelés, miközben az ország még mindig próbál kilábalni a több mint egy évtizede tartó pénzügyi válságból.

Az érintett munkások szerint azonban a béremelés még mindig nem elég arra, hogy megéljenek belőle a folyamatosan emelkedő árak és megélhetési költségek mellett.

A tüntetéshullám amúgy nem új keletű: a GSEE szakszervezeti szövetség már április közepén a kollektív tárgyalási jogok visszaállítására szólította fel az athéni törvényhozást, amely több mint egy évtizede függesztette fel a tárgyalási jogok gyakorlását az ország akkori pénzügyi válsághelyzetének indokával. Már akkor is 24 órás bérkövetelő munkabeszüntetést tartottak a közlekedésben és szállítmányozásban dolgozók.

(Címlapkép: Fényfáklyákat, görögtüzet tartanak fel tüntetők az athéni parlamentnél 2024. április 17-én, amikor Görögországban 24 órás bérkövetelő munkabeszüntetést tartottak. MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)