2025-öt Jókai Mór- és Klebelsberg Kunó-emlékévnek nyilvánította az Országgyűlés

2025-öt Jókai Mór- és Klebelsberg Kunó-emlékévnek nyilvánította az Országgyűlés

A jeles író csaknem 200, míg a volt oktatási miniszter közel 150 éve született.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés 2025-öt Jókai Mór- és Klebelsberg Kunó-emlékévnek nyilvánította - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

A közleményben leszögezték, Magyarország büszke minden szülöttére, kiváltképpen azokra, akiknek tevékenysége és teljesítménye nagyban hozzájárul hazánk és nemzetünk boldogulásához.

Majd hozzátették,

a 200 éve született Jókai Mór a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb írója, kifogyhatatlan gazdagságú próza-világával méltán tartják az egyetemes irodalom egyik legnagyobb elbeszélő művészének.
A 150 éve született Gróf Klebelsberg Kunó, a korszakos jelentőségű életművet és örökséget hátrahagyó vallás- és közoktatásügyi miniszter, államférfi öröksége megkerülhetetlen, mindmáig felbecsülhetetlen hatása van a magyar oktatásügyre, tudománypolitikára és kultúrára

- érvelt a KIM.

A Csák János-féle tárca szerint a mindenkori magyar kormánynak kötelessége megőrizni és továbbadni szellemi nagyjaink örökségét, mert aki nem becsüli a múltját, annak nincs jövője sem.

"Éljen a magyar kultúra! Éljen a haza!"

- olvasható a közleményben.

(Címlapkép: Országgyűlés - Béli Balázs/Alfahír)