Kovács szerint hülyét csináltunk magunkból, de legalább már emlékszik az amerikai doktorijára

Azt mondja, soha nem tagadta, a hivatalos életrajzából mégis kimaradt. 

Kovács szerint csupán a "minden nyilvános szakmai életrajzomban megtalálható tényt" írtuk meg,

"hogy az akkori eljárási és akadémiai szabályoknak megfelelően — ugyanabban a témában — doktori fokozatomat mind a CEU amerikai, mind pedig a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia magyar rendszerében megvédtem."

Ezért úgy véli, "szamárságokat" írunk, és "hülyét csináltunk" magunkból.

Kovács Zoltán versenyelőnye - egy disszertáció, két doktori fokozat

Kovács Zoltán a kormány szóvivőjeként az elmúlt hónapokban többször is élesen bírálta a CEU-t, többek közt azért, mert a Soros György által alapított egyetem versenyelőnyben van a többi felsőoktatási intézménnyel szemben, hiszen nem csak magyar, de amerikai diplomát is ad. A politikusnak korábban már szemére vetették, hogy maga is a CEU-n doktorizott, és amerikai PhD fokozatot szerzett.

Nos, azt nem tisztünk megítélni, hogy a kormányszóvivő nyilatkozata szamárság-e, azt meg végképp nem, hogy hülyét csinált-e magából. Ám az biztos, hogy a kormányzati portálon megtalálható életrajzában - amely jelenlegi pozíciója tekintetében a leginkább releváns - jelenleg csupán annyi szerepel, hogy 2001-ben Debrecenben, 2002-ben pedig a CEU-n szerzett PhD fokozatot.

Az nem olvasható, hogy milyen témában, így az sem derül ki, hogy a két disszertáció lényegében azonos anyagra épül.

 

Hogy ez az akkori szabályozásnak megfelelt, nincs okunk kétségbe vonni. Ám az érdekes, hogy Kovács áprilisban még messze nem emlékezett ilyen pontosan a CEU-n szerzett doktorijának körülményeire. Akkor a kormányinfón neki szegezett kérdés elől azzal tért ki, hogy "meg fogja nézni", amerikai papírt kapott-e vagy magyart, és egy laza vállrándítással jelezte, hogy ez igazából mindegy is volt számára.

Most azonban éppen azzal utasítja el, hogy szabálytalanul cselekedett volna, hogy a Debreceni Egyetemen a magyar, a CEU-n az amerikai rendszerben védte meg értekezését. Tehát minden bizonnyal

15 évvel ezelőtt jól tudta, hogy Soros György egyetemén az Egyesült Államokban elfogadott doktori fokozatot kap.

Vagyis pontosan azzal a "versenyelőnnyel" élt, amit most, másfél évtizeddel később fejére olvas a CEU-nak. 

A jobbikos Dúró Dóra mai sajtótájékoztatóján arra szólította fel Kovács Zoltánt, hogy tisztázza a helyzetet. Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke szerint a CEU-nak "saját jó hírneve védelmében" érdemes volna vizsgálatot kezdeményeznie az ügyben. Rámutatott: az intézmény doktori szabályzata szerint nyilatkozatot kell leadni a disszertációt beadó hallgatónak, hogy dolgozata nem tartalmaz semmi olyan tartalmat, amit egy másik intézményben beadott másik értekezésben már szerepelt. (A CEU honlapján olvasható szabályzatot egyébként 2007-ben, tehát Kovács doktori védése után fogadták el. Az akkori szabályozásról nyilvános információt nem leltünk fel.)

Az Alfahír kérdésére Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztérimának helyettes államtitkára mai sajtótájékoztatóján azt mondta: az Alaptörvény értelmében a felsőoktatási intézmények tanulmányi ügyeibe a kormány nem szólhat bele, így ebben az ügyben semmilyen kormányzati lépést nem tart szükségesnek.

Frissítés: A CEU reagálása