Juhász Péter: az új pólusnak is meg kell találnia a miniszterelnök-jelöltjét

Fotó: MTI-Lakatos Péter

Juhász Péter, az Együtt vezetője adott interjút az Alfahírnek: sípolásról, tüntetésről, és az új pólusról is beszéltünk. Annyi bizonyos, hogy Botka Lászlónak számolnia kell az Együttel, ami még érdekesebbé teszi majd a "baloldali" egyeztetéseket ősszel.

Tusványoson kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mi jár a Fidesz szerint a sípolóknak. Az Együtthöz és Juhász Péter személyéhez köthető szimbólum a sípolás. Érez abban felelősséget, hogy ez a helyzet előállt, és egyáltalán van értelme így tiltakozni?

A tiltakozás minden formájának van értelme. Erről szól a demokrácia, hogy kifejezhetjük a véleményünket bármilyen olyan formában, amely mások jogait nem csorbítja.

Egyébként augusztus 20-án az ellen szervezünk tüntetést, hogy az újságírókat ne vegzálhassák Németh Szilárd-féle verőemberek.

A sípolás ennek egyik hatékony formája, főleg akkor, ha Orbán Viktor és pribékjei nem akarnak leülni normális vitára. Ezzel távolról adhatunk visszajelzést a miniszterelnöknek. A válaszreakció nem minket minősít, nem a mi felelősségünk. Ez olyan, mint amikor egy nőt megerőszakolnak, és azt mondják, hogy azért történt, mert miniszoknyában volt. A nőnek joga van miniszoknyában lenni. És mindenkinek joga véleményt formálnia sípolással. Azt viszont nem hiszem, hogy pártállástól függetlenül lenne magyarázat arra, hogy egy testes férfi egy nőt hátulról a hajánál fogva földre ránt.

Egy nappal korábban már megjelent az ítélet a Schmidt Mária-féle Figyelőben erről. Hova fejlődhet ez még tovább?

Nem ijedünk meg, hiába terrorizálnak minket. Félni nem vagyok hajlandó. Mindenesetre jól jellemzi a Fidesz hozzáállását, hogy ezzel is ötletet adnak a fideszeseknek, hergelik őket.

Ugyanakkor a síp a NER egyik szimbóluma lett. Önök így határolódnak el, Orbán Viktorék pedig ezzel jellemzik az ellenzék egy részét. Egyik a másik nélkül nincsen.

A sípot egyetlen egy személlyel szemben használjuk, ez Orbán. De legelső alkalommal is, március 15-én, vártuk, hogy jöjjön el vitázni. Nem velem, bármely másik ellenzéki politikussal, de Orbánnal nem lehet vitázni, nincsen semmilyen felület, hogy normális visszajelzést tudjunk adni. Ezért vagyunk kénytelenek sípot használni, ami nem egy erőszakos eszköz, és nem is pocskondiázza a családját, míg azelőtt Demszky Gábort a Fidesz tojással dobálta. Mindig azon voltam, hogy mindenkivel le kell ülni vitázni.

A Jobbik karanténba zárásával sem értettem egyet, és az Együtt konferenciáin is rendszeres meghívott a párt, még akkor is, ha más baloldali erőktől ezért sokat kaptunk.

De ez nem azért van, mert bármiben is egyetértenénk a Jobbikkal, de az, hogy nem ülünk le beszélni, az nem útja a politizálásnak.

Mielőtt a Jobbikra térnénk. A sípolás nemcsak Orbánnak üzenet, de azoknak is, akik rajongásig szeretik őt.

A pofonok már korábban megjelentek, két évvel ezelőtti március 15-én a táblával tüntetőket esernyővel verték el. De én tartom, ilyen helyzetben kötelesség, hogy minél hangosabban ellenezzük azt, amit Orbán folytat. Az hogy egyesek reakciói a jogállammal összeegyeztethetetlennek, az nem annak a felelőssége, aki jogszerűen jár el.

Akkor marad a sípolás ilyen körülmények között is?

Egyértelműen, az Orbánnal való minden találkozásunkkor ki fogjuk őt fütyülni.

Jöjjön a Jobbik. Volt egy közös pont, a parlament utolsó, rendkívüli ülésnapján, a plakáttörvény kapcsán. Mennyire zavarták az Együttet a jobbikos plakátok? Ennyire megegyezésre akartak jutni a kormánnyal?

Dehogy akartunk megegyezésre jutni. Az Együttnek a legfontosabb az volt, hogy az ellenzék egységes maradjon a kétharmados szavazás idején.

Aztán a hétvégén kikerült egy MSZP-s javaslat, és akkor úgy tűnt, hogy egy háttéralku alakult ki a Fidesz és egyes szocialista politikusok között.

Mi ezt elleneztük, mert az is ellehetetlenítette volna az átláthatóságot, vagy éppen a civil érdekérvényesítést. Ezért tettünk le mi is egy javaslatot. Ha egy párt eltér a listaártól, akkor azt mint pártfinanszírozást tüntesse fel. Ha kormányváltás lesz, mi így szabályoznánk ezt a piacot. Erről szólt ez a történet.

Nem arról szólt inkább, hogy Orbán Viktornak nem tetszettek a jobbikos plakátok, és el akarta azokat tüntetni?

Orbán Viktor szemszögéből igen. De mi nem mentünk ebbe bele. A Fidesszel mi semmilyen szinten nem működtünk együtt. Letettünk egy olyan javaslatot, ami majd a kormányváltás után vállalható.

De ez az MSZP-Fidesz paktum Botka általi felrúgása után történt.

Keddre hívtunk össze sajtótájékoztatót, és a sajtótájékoztató helyszínén álltam, amikor jött az értesítés, hogy Botka lemondatta az egészet. Ha az MSZP-nek nem lett volna az a javaslata, meg sem mukkanunk. Mi csak jelezni akartuk, azzal sincs rendben minden, amit az MSZP tett le az asztalra.

Ügyesen nem tért ki Szelényi Zsuzsanna nyilatkozatára. Ő azt mondta, hogy az Együtt meg akarta szavazni a plakáttörvényt.

Van egy másik országgyűlési képviselőnk is, ne én védekezzek, de Szabó Szabolcs nem érezte ezt a nyomást. Nem volt ilyen nyomás. Ne kelljen azt magyaráznom, hogy én nem vennék rá senkit, hogy a Fidesszel szavazzon. Egészen más oka volt, hogy a Zsuzsa elment.

És vajon akkor az MSZP mit akart?

Nem szívesen minősítem más pártok belső ügyeit,

de sok olyat hallunk MSZP-vezetőktől, hogy a szocialista párton belül vannak páran, akik kollaborálnak a Fidesszel.

Szerintem az egy belső harc eredménye, hogy kijöttek egy olyan javaslattal, ami a Fidesznek megfelelő, aztán pedig, hogy Botka László, akiről nem gondolom, hogy kollaborálna, visszamondatja az egészet.

A frakció és a párt vezetése között zajlik a harc?

Őszintén nem tudom. De az tisztán látszik, hogy nem Botka László, vagy a párt egészének az akarata volt a javaslat, de azért valakik előállították ezt a helyzetet, ez is tényszerű. Nem látok bele az MSZP működésébe, de ez nem is olyan nagy baj.

Szelényi Zsuzsanna azt is állította, nem tudja követni az Együtt akcionalizmusát.

Ez Bajnai Gordon technokrata öröksége: minden megnyilvánulásunk szakpolitikai döntés eredménye. Ugyanakkor sokszor hallani azt a kritikát, hogy a pártok nem tudnak kommunikálni. De kérdezem, megvan-e a közlekedéspolitikai szakanyagunk? Nem csináltunk rá akciót. Tud-e róla, mi van benne?

Semmi nem jut át, ha nincsen valamilyen köntösbe, vagy marketinganyagba csomagolva.

Az akcióink arról szólnak, hogy vagy tiltakozunk valami ellen, vagy pedig egy szakmai anyagot eladhatóvá, fogyaszthatóvá teszünk az újságírók számára. Ez Szelényi Zsuzsanna álláspontjával szemben, nem egy új keletű megoldás, ez nem Juhász Péter személyéhez köthető, ez az Együtt politikájában mindig megvolt. Zsuzsa maga is részt vett ezekben az akciókban, Putyin kifütyülésénél például fel is szólalt. Nem akarom bántani Zsuzsát, vannak még vele beszélgetéseim...

Visszaadja a mandátumát?

Erről nem tudok..., de soha nem voltam vele rosszban, de sem az én részemről, sem innen bárki mástól nem nehezedett rá nyomás.

Itt nyitnék egy zárójelet. Miért érzi úgy, hogy ilyen nehezen jut át egy párt üzenete? Magasabb lett a társadalom ingerküszöbe?

Beszűkült a médiapiac, csak Mészáros Lőrincnek 192 lapja van. De az is biztos, hogy változott az ingerküszöb is. Ami ma minden egyes nap történik, azzal 10 évvel ezelőtt kormányt lehetett volna buktatni. A probléma sokrétű, de visszavezethető arra, hogy a Fidesz rátelepedett az államra, a sajtótól kezdve a rendőrségig, ügyészségig, amelyek nem kívánnak nyomozni. A Fidesz államfoglalása után sokkal nehezebb az ellenzéknek, mint amilyen a kommunizmus óta valaha volt.

Mondta, hogy kormányra fognak kerülni, ez az „új pólussal” fog megvalósulni?

Hagyj lépjek egyet hátra. Az elmúltnyolcévezés, és a Fidesz eddigi munkássága kitermelt egy olyan réteget, amely sem a Fideszből, sem pedig az MSZP 2010 előtti teljesítményéből nem kér. Így jött létre az LMP, az Együtt, de a Milla és a Szolidaritás is, most pedig a Momentum, és a Kétfarkú Kutyapárt. Mondjuk úgy, hogy az emberek többsége nem kér sem a 2010 előtti, sem pedig az azutáni elitből. Mi is így kerültünk bele a politikába.

De ha ezek a társaságok nem tudnak együttműködni és egy közös politikát megvalósítani Magyarországon, akkor mit várunk el a nemzet szintjén? Így hogy képzeljük el, hogy a jobb és baloldal szereplői, liberálisok és a konzervatívok konszenzusra jutnak?

Le kell fektetünk nemzeti minimumokat: kompromisszum készek vagyunk, konszenzuskeresésre optimalizálunk. Egy nagy közös cél érdekében.

És ebben a kis körben megy az együttműködés?

Ebben nem mindenki érdekelt, se az MSZP, sem pedig a Fidesz világa. Ezért először ezeknél a kispártoknál kezdeném. Az alapok rendezése után kell eldönteni melyik a zöldebb párt. Ha ezen pártok nem tudnak megállapodni, akkor meddő vita, amit az ország egészéről folytatunk. A Momentum és az LMP most még nem készült fel erre. Ha mindenki külön-külön indul el, akkor reálisan nem éri el minden párt az 5 százalékos küszöböt. Attól nem félek, hogy az Együtt nem kerülne be a parlamentbe, mert egy nagyon következetes politikát viszünk, de értelmét csak annak látom, ha a közös célért közösen lépünk fel. A 2010 utáni világot megtestesítő demokratikus pártok egy listára kerülnének, és lenne egy lista a régi világ baloldali pártjaival, és ezek koordináltan indulnának helyi szinten, hogy egyetlen demokratikus jelölt legyen a Fidesz jelöltjével szemben.

A legutóbbi újságírói kérdés óta volt már egyeztetés az új pólusról?

Nem egyeztettem még senkivel erről pártszinten. De még nyár van, ezt ősszel tartom időszerűnek. Beszélgetések vannak, de pártok közti beszélgetés még nem zajlik. Én sem erőltetem. Egy koncepciót vázoltam, ennyit engedtessék meg nekem.

És nagy veszteség az ujpolus.hu elvesztése?

Az, hogy az MSZP-embere lefoglalta ezt a domain nevet, egy fontos jelzés, hogy milyen kicsinyes eszközökben gondolkodnak a szocialisták,

De itt most nem is simán MSZP volt, hiszen Ruff Bálint, Botka főtanácsadója állt a háttérben.

Tényleg nem akarom bántani őket, de ezt nem tudom komolyan venni. Ez hitelteleníti azt, amikor arról beszélnek, hogy egy lista kell, és működjünk együtt. De mondok még pár szót, például "sikeres kezdet", "újközép" - szórakoztató lesz, ha ezeket is lefoglalja majd az MSZP.

De most komolyan!

Mi mindent megteszünk azért, hogy együttműködés legyen ezen az oldalon, hogy ezek a pártok egyberendeződjenek, és koordináltan induljanak el, mert ez a sikerhez vezető út.

Túl kellene lendülni azon - tudom nehéz -, hogy mindenki a saját címerét tolja, a pártok céllá váltak a pártok tagjai számára, a saját brand fontosabb lett, mint amiért létrehozták azt a brandet.

Az Együtt, mint párt, csak egy eszköz, nem pedig maga a cél, ez egy óriási különbség a többiekkel szemben.

S ha az LMP hű marad ahhoz, hogy jelenlegi parlament pártjaival nem köt választási szövetséget, akkor mi lesz új pólussal?

Ez az ő dolguk, nem akarok jósolni.

Akkor a következő lépés a 2010 előtti erőkkel, az MSZP-vel és a DK-val való egyeztetés.

Nem! Az Együttnek van egy 98 százalékos többséggel elfogadott küldöttgyűlési határozata, hogy nem megyünk rá még egyszer egy ilyen listára. Nem véletlenül vagyok ennek a pártnak az elnöke, én 2014-ben lejöttem az Összefogás listájáról. Pedig 2018-ben elvileg ez egy bejutó pozíció, pénzzel járna, de az elvek fontosabbak. Ha más pártok ezt nem látják, akkor nekimegyünk egyedül.

Egyedül is elindulnak?

Persze. De biztos vagyok benne, hogy találunk szövetségeseket. A Párbeszéd már jelezte, hogy egyetért a koncepcióval, és civil oldalról is sokan kerestek minket. Egyedüliként mind a 106 egyéni jelöltünket megneveztük. A Medián pedig legutóbb 16 százalékot mért az új pólusnak...

De ilyen eredményből csak egy van, ez kirívó...

A Fidesz taktikája, hogy elvegye az emberek kedvét, hogy elhitesse, nincs értelme küzdeni, miközben azt látatja a médiája, hogy ezen az oldalon 6-8 ellenzéki párt nem tud megegyezni. A hitet kell visszaadnunk.

2014-ben 62 százalék ment el szavazni, van 20-25 százalék, aki sohasem voksol de ha 68-70 százalékra felmegy a részvétel, a Fidesz veszít. Az a kérdés, hogy ezt a 6-8 százalékot megtudjuk-e mozdítani, tudunk-e hitet adni az embereknek.

Az nem kérdés, hogy a Fidesz-kormányzással a szavazók többsége nem ért egyet, és szeretnék leváltani őket, és ez hit kérdése, a pólus pedig ezt elő tudja állítani.

Egy kicsit lépjünk előrébb. Összejön az új pólus, a háta mögött a 16 százalékos támogatottsággal...

Vagy többel.

...de akkor novemberben, vagy decemberben oda kell állni Botka László, vagy Gyurcsány Ferenc elé egy ajánlattal.

Most még túl sok a „ha”. Egyelőre ott tartok, lássák már be az új pólus pártjai, hogy van egy a pártnál fontosabb érdek, a nemzeti érdek. Most ezen dolgozom, és majd a pólusnak kell találnia egy konszenzusos miniszterelnök-jelöltet. Hogy az ki lesz, azt még nem tudom. Az még messze van.

S a végére: Orbán Viktor azt is kijelentette Tusványoson, hogyha az ellenzék bármely tagja győz, akkor az lebontja a kerítést. Az Együtt hogy áll ezzel?

Halkan jegyezzük meg, soha egyetlen ellenzéki párttól sem hallottam, hogy lebontaná a kerítést. Az Együttben sincs ilyen álláspont; mi nem építettük volna meg, főleg nem ennyi pénzért. Elsőként jöttünk ki az ellenzéki pártok közül konkrét javaslattal arról, hogyan képzelnénk el a menekültkérdés összeurópai megoldását. Magyarországnak akkor lett volna ezer más eszköze, de azt mi sem akartuk, hogy gyakorlatilag ellenőrizetlenül vonuljon át az országon az áradat.