Magyarországra látogatnak a japán császári család tagjai

Nem találkoznak sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel.

Úgy tudni, hogy a két japán arisztokrata a magyar állattenyésztés és képzőművészet iránt érdeklődik, augusztus 22-ig vendégeskednek Magyarországon.

A Magyar Nemzet szerint a látogatás hátterében a császári családtagok szakmai érdeklődése áll. Akisino herceg ugyanis a természettudományok doktoraként haszonállatok háziasításáról végez kutatásokat, míg 25 éves lánya, Mako jelenleg is PhD-tanulmányokat folytat a művészet és a muzeológia területén. Sertésfarmokat és más állattenyésztő helyeket fognak meglátogatni, de megtekintik Magyarország fontosabb képzőművészeti múzeumait is.

A magyarországi japán nagykövetség a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, mivel a látogatás nem hivatalos, ezért a sajtóval nem oszthatnak meg róla információt. A lap úgy tudja: a japán uralkodóház tagjainak biztonságát a Terrorelhárítási Központ biztosítja. A Magyar Nemzet forrásai továbbá azt is jelezték: a vizit több hónapig tartó szervezése során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a látogatás politikamentes legyen.

A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy bár a japán uralkodóház tagjainak döntését indokolja útjuk szigorúan vett magánjellege, döntésükben szerepet játszhat, hogy a hagyományosan jó magyar–japán kapcsolatok az Orbán-kormány idején nem voltak súrlódásoktól mentesek.

A mosolyszünet hátterében pedig Magyarország eltávolodása állhat a hagyományos szövetségeseitől.

A Magyar Nemzet korábbi cikkeire utalva emlékeztet rá, hogy a japán diplomácia nem nézi jó szemmel a kormány konfliktusos kapcsolatát Brüsszellel, illetve a jelentős politikai hátszélnek örvendő kínai kapcsolatépítés is váltott ki negatív érzelmeket. De az sem tetszhetett a japánoknak, hogy a magyar kormány tavaly megakadályozta, hogy az Európai Bizottság egy Kínát elítélő közös nyilatkozatot tegyen közzé. Az összeurópai fellépés Pekinget a Dél-kínai-tengeren történő terjeszkedések miatt kritizálta volna, ezt azonban Magyarország több más állammal együtt nem írta alá.