Nesze neked szabadságharc: a háttérben kiegyezik a Fidesz a CEU-val

Már nem fontos nekik a kultúránk, a szabadságunk, az identitásunk. Soros. György. 

Elképesztő kettős beszédet folytat a kormány a CEU ügyében: miközben Brüsszelnek hetente hangoztatja, hogy nem lép vissza a nemzetközi botrányokat kavart törvénymódosítástól, a háttérben a hvg.hu információi szerint olyan megállapodásra készül New York állammal,

amelyben kifejezetten előzékeny és engedékeny a korábban elüldözni kívánt egyetemmel.

Miközben a Velencei és az Európai Bizottsággal vehemens kommunikációs harcot vív és saját álláspontját hajtogatja a kormány a CEU ügyében, a háttérben óriási – visszavonulónak is tekinthető – engedményeket tesz a tavasszal még ellehetetleníteni próbált intézménynek - írja a portál.

Mint ismert, a Külügyminisztérium hónapokig tartó verbális csatározások után fű alatt letett arról a lehetetlen korábbi elképzeléséről, hogy a CEU székhelyéül szolgáló New York állam helyett az oktatási ügyekben hangsúlyozottan nem illetékes amerikai szövetségi kormánnyal kösse meg azt a kétoldalú megállapodást, amelyet a felsőoktatási törvény áprilisi módosítása írt elő feltételül a külföldi felsőoktatási intézmények működéséhez.

Ezzel is csak hergeltek?! Megegyeznek a CEU-ról, és még csak Trump sem kellett hozzá

A hvg.hu információi szerint az Orbán-kormány már csak a dokumentum pontos szövegét várja New York állam képviselőitől, és pár héten belül aláírhatják azt a CEU működéséről szóló kétoldalú oktatási megállapodást, amelyet a felsőoktatási törvény április módosítása szabott feltételül az intézmény működéséhez.

A hvg.hu információi szerint a kormány ugyanakkor nemcsak ebből engedett, de a törvényben szintén előírt anyaországi kampusz követelményével kapcsolatban is meglepően megengedő a New Yorkkal hamarosan megkötendő megállapodás. A dokumentum ugyanis nem írja elő, hogy a CEU saját képzési helyet tartson fent az Egyesült Államokban, csak annyit, hogy a magyarországi mellett ott is folytasson felsőoktatási tevékenységet. A megfogalmazás nagyon lényeges: ez utóbbit ugyanis egy működő amerikai egyetemmel kötendő megállapodással viszonylag egyszerűen teljesítheti az intézmény, ráadásul ehhez még a törvényben előírt december 31-i határidőt is felpuhítja a megállapodás szövege.