Pécsi fordulat: mégis lesz közgyűlés a csőd miatt

Az ellenzék a Jobbik vezetésével kiharcolta, hogy legyen rendkívüli közgyűlés.

Korábban itt írtunk róla, hogy Pécs padlót fogott, a város adósságállománya az egekbe szökött. Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere elismerte, hogy hiányzik 5 milliárd forint, de azt cáfolta, hogy csődközeli helyzet lenne.

Az ellenzék kezdeményezte, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Ebben egyetértés volt a Jobbik és az MSZP között is, de a fideszes városvezetés első körben elutasította ezt. Páva Zsolt azóta viszont bejelentette, hogy összehívja a közgyűlést, hogy tudjanak beszélni a kialakult helyzetről. A polgármester megérti az ellenzék izgatottságát, ezért szeptember 7-én szeretné elmondani a véleményét.

Kegyvesztetté vált Páva?

650 éve alapították az első magyar egyetemet Pécsett, ennek apropóján lesz ünnepi szenátusi ülés a városban. Eredetileg ezzel együtt lett volna a városnapi ünnepi közgyűlés is, de szétválasztották a két eseményt, elvileg azért, mert túl hosszú lett volna a rendezvény. Az egyetem tiszteletére Orbán Viktor is a városba látogat, ahova Donald Tusk is érkezett volna. A Szabad Pécs szerint nem elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök nem akar nyilvánosan találkozni azzal a polgármesterrel, aki gyakorlatilag csődbe vitte a várost.

Fogarasi Gábor, a Jobbik képviselője pártja sikereként aposztrofálta a döntést:

"Ha nincs a Jobbik és a Jobbik kezdeményezése a rendkívüli közgyűlésről, akkor ez sem lenne. A város érdeke az, hogy mielőbb kiderüljön, hogyan is állunk".

Az LMP szerint túl sok figyelmet kapott ez a vita, de tudomásul veszik, hogy lesz közgyűlés:

"A magam részéről tudomásul veszem, hogy szeptember 7-én ül össze a testület. Ez a vita így is túl sok figyelmet kapott. A város érdeke azt kívánja, hogy a súlyos problémákról, és a lehetséges megoldásokról beszéljünk. Erre fogok törekedni, és ennek megfelelően készülök az ülésre. Ezért nem is minősítem a polgármester cinikus megnyilvánulását"

 - mondta Keresztes László Lóránt.