Elege lett a rendőrségnek a cikkekből: elmondják, miért nem vették őrizetbe M. Richárdot

Megunták a "hangulatkeltő cikkeket".

Közleményt adott ki a BRFK, mert szerintük hangulatkeltő cikkek jelentek meg a Dózsa György úti gázolás ügyében.

Mint ismert, a kecskeméti maffiaperben korábban jogerősen elítélt M. Richárd májusban 100 km/h feletti sebességgel száguldozva okozott balesetet, melyben ketten életüket vesztették. Kiderült, hogy a férfinak jogosítványa sem volt, ráadásul a baleset után újra autóban látták, a nyomozás idején pedig a súlyos testi sértés miatt gyanúsított barátnőjével a Seychelle-szigetekre utazott nyaralni.

A rendőrség szerint a balesettel és a folyamatban lévő nyomozással összefüggésben, a sajtóban "hangulatkeltő" és „egykori nyomozók szájába adott", az eljárási szabályoknak nem megfelelő nyilatkozatok jelentek meg.

Leszögezik: a rendőrség kizárólag a hatályos jogszabályok alapján végezheti és végzi tevékenységét, beleértve ebbe a büntetőeljárásokat is.

A balesetet követően a rendőrségnek nem volt törvényi lehetősége egyik gépjármű vezetőjének őrizetbe vételére sem, hiszen velük szemben a balesetet követően nem állt fent a bűncselekmény megalapozott gyanúja. A büntetőeljárás szabályai világosak. A hatóságnak először a felelősséget megalapozó személyre szóló bizonyítékokat kell begyűjtenie, ezek hiányában nem korlátozhatja a személyi szabadságot. Tekintettel arra, hogy a balesettel összefüggésben a személyre szóló megalapozott gyanú közléséhez szükséges adatok a szakvélemények elkészültével jutottak a nyomozó hatóság birtokába, őrizetbe vételre és személyi szabadság korlátozására közvetlenül a balesetet követően nem kerülhetett sor - írják.

Megvan a válasz arra is, hogy a szakvélemény elkészítése miért tartott több mint két hónapig:

"A szakvélemény elkészítése a rendőrség tevékenységétől elkülönülő, időigényes munkafolyamat, amelynek elkészültét a rendőrség nem tudja befolyásolni."