Akár még olimpiát is nyerhettünk volna

A vizes vb 170 milliárdjából kiindulva ennél rosszabb már nem is igazán történhetett volna velünk.

Duncan Mackay, az olimpiai és paralimpiai mozgalommal foglalkozó, tekintélyes insidethegames.biz szakportál szerkesztője szerint Budapest "surranópályán" elnyerhette volna a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének jogát.

A szakíró Budapestről keltezett írásában arra a kérdésre keresi a választ, hogy "mi lett volna, ha a magyar főváros nem vonja vissza pályázatát, és mennyivel másképpen nézne most ki a versenyfutás a 2024-es rendezésért."
    
Mackay szerint ebben az esetben most "valódi versengés" zajlana a "koronázás" helyett, értve ezalatt azt, hogy szeptember 13-án, Limában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Párizsnak adja majd a 2024-es, Los Angelesnek pedig a 2028-as játékok rendezési jogát.
    
A szakíró szerint Budapest az elmúlt hetekben a "legszebb arcát mutatta meg a világnak", legfőképpen a júliusban megrendezett vizes világbajnokságon, amely Julio C. Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke szerint is "a valaha volt legjobb vb" volt.
    
A szakíró utalt arra, hogy Budapest pályázati stratégiájának kulcsfontosságú része volt, hogy a limai döntést megelőző hetekben mindenkinek - de legfőképp a magyar fővárosba utazó NOB-tagoknak - megmutassák, "milyen nagyszerű ez a város, és hogyan tudják használni arra, hogy világeseményeknek adjanak otthont."
   
A szakíró szerint Párizs a rendezési jog legfőbb esélyeseként venne részt a limai döntésen, ugyanakkor számtalan nagyon komoly kétség vetődik fel biztonsági szempontból a francia főváros kapcsán, miközben Emmanuel Macron elnök népszerűsége néhány hónap alatt 57 százalékról 37 százalékra csökkent. Mackay szerint Macron ellenfelei az olimpiai pályázatot is az elnök ellen fordíthatnák, ha még mindig három város versengene a rendezési jogért.
    
"Egyáltalán nem elképzelhetetlen az a forgatókönyv, hogy a három pályázó közül Limában Budapest jelentette volna a legjobb megoldást a legkevesebb problémával, És surranópályán elnyerte volna a rendezési jogot. Emlékezzünk rá, hogy az olimpiai pályázatok esetében gyakran nem az előzetesen esélyesnek tartott város győz"- zárta cikkét az insidethegames.biz szerkesztője.