Családbaráttá tették a parlamentet a jobbikosok

Már van hely pelenkázni vagy szoptatni. Így mutathat példát az Országgyűlés.

Sneider 2015 márciusában fogalmazta meg konkrét javaslatait, miután az Országgyűlés Népjóléti bizottsága 2015. március 11-i ülésén Széll Bernadett felvetette a témát. A jobbikos honatya Kövér Lászlóhoz intézett levelében a gyermekvállalást, a magyarság megmaradását, az anyaság tiszteletét emelte ki, azonban akkor még válaszra hiába várt.

 
Aztán idén májusban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kormány által tervezett családsegítő intézkedéseket, köztük olyat is, amelyet korábban Sneider Tamás javasolt, ám akkor - minő véletlen - sem Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter, sem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem támogatott (erről bővebben ITT). A miniszterelnöki bejelentésen felbuzdulva, a Jobbik alelnöke július 14-én ismételten levélben fordult Kövér Lászlóhoz, hivatkozva a kormány részéről érzékelhető konstruktívabb hozzáállásra.

A nyilvánosság ereje

Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális bizottságának az elnöke, aki nem mellesleg három kisgyermek édesanyja, az anyatejes táplálás augusztus 1-jei világnapja alkalmából közleményben hívta fel a figyelmet a témára.
 

 
A jobbikos képviselőnő akkor úgy fogalmazott, hogy "elhanyagolható anyagi vonzattal járna, ha az Országgyűlés, a magyarság legfőbb népképviseleti szerve jó példával járna elől, és az évi több mint félmillió látogató, valamint az épületben dolgozók számára kialakítana egy szoptatásra, pelenkázásra alkalmas helyiséget az Országházban." Közleményében kemény kritikával illette az Országgyűlés elnökét, arra a következtetésre jutva, hogy a megválaszolatlanul hagyott levelekkel "Kövér László tudatosan semmibe veszi a protokollt, és nem tartja szükségesnek az Országházba látogató vagy ott dolgozó kisgyermekesek számára ezt a lehetőséget megadni, holott az anyaság tisztelete mindezt megkövetelné." Dúró Dóra emellett felhívta a figyelmet a szoptatást segítő termékek társadalombiztosítás általi támogatásának szükségességére is, ám ezeket semmiféle reakció nem követte sem az Országgyűlés elnökétől, sem a Fidesztől.

Kövér László engedett

Kétségtelenül bűvészmutatványba illő az a fideszes szokás, ahogy egyrészről kommunikálják a család- és életbarát intézkedéseiket, másrészt teljesen figyelmen kívül hagyják azokat a szakpolitikai javaslatokat, amelyek a közjó szempontjából fontosak lennének. Mindez még akkor is így van, ha olykor némileg átcsomagolva ugyan, de az eredeti jobbikos javaslatot sajátjukként megpróbálva eladni viszik az Országgyűlés elé.
 
A Sneider Tamás által a közösségi oldalon nyilvánosságra hozott levél szerint Kövér László alapvetően egyetért a családbarát jobbikos javaslatokkal, azokkal általában egy gond van, hogy nem a Fidesznek jutnak az eszébe.
 
K.P.