Gyakorlatilag bármennyit elkérhetnek a tulajdonosok egy albérletért

A lakást kiadók szinte bármit megtehetnek, és az árakban sem kell szerénykedniük, gyakorlatilag bármennyi pénzt kérnek el egy lakásért, lesz, aki azt kifizeti - írja a Hvg.hu. A portál két egyetemista albérlet-keresési kálváriáját követte végig.

A lakáskiadás nem jótékonysági tevékenység, hanem üzlet, teljesen természetes, hogy a brutális kereslethez képest szűk kínálat felhajtja az árakat, ami a lakáskiadóknak kedvez, Hatvanezer forint egy Flórián téri, részben bútorozott kis szobáért, szintén 60 ezer egy kőbányai 12 négyzetméteresért, 40 ezerért egy hét négyzetméteres lyuk a Terézvárosban, 140 ezerért egyszobás lakás a Délinél – és mire az ember végigpörgeti a legfrissebb hirdetéseket, mindegyikre tucatjával záporoznak a jelentkezések. 

A túlkereslet pedig akkora, hogy szinte bármelyik albérlet elkel - írja a lap. A jelenségről már 2015-ben is írtunk, pedig akkor még korántsem volt ennyire szörnyű a helyzet.

A párizsi Le Figaro cikkét idézve azt írják, hogy 360 euróból már "elvan" egy diák Pesten, ez alig 110 ezer forintot jelent. A diák havibérlet 3450 forintja valóban olcsó, az pedig, hogy 250 euróból megoldható a lakhatás, akkor igaz, ha többen állnak össze egy albérletbe, és figyelnek, hogy alacsonyan tartsák a rezsit. A legproblémásabb pont azonban az, hogy a felmérés szerint 100 euróból kihozható az evés-ivás – ez napi ezer forintot jelentene, ami még akkor sem könnyű feladat, ha az ember lemond a meleg étel luxusáról.

Azzal pedig már nem is számolt az összehasonlítás (igaz, más városok esetében sem), hogy mi van, ha az ember szeretne néha kimozdulni otthonról, hétvégén szórakozni, vagy akár csak elutazni vidékre a családjához. A legfeljebb 50 ezer forintos diákhitel mellett vagy családi segítség kell a megélhetéshez, vagy munkát vállalni. Az egyetemi ösztöndíjak általában csak kisebb kiegészítést jelentenek, több pénzre arra számíthat innen, aki nagyon rossz szociális környezetből érkező, különösen jó tanuló.

Mint ismert, a rohamosan terjedő Airbnb és az amúgy is alacsony kínálat - óriási kereslet az egekbe nyomja az albérlet árakat. A Jobbik szerint erre állami hátterű bérlakás-építési program lenne a megoldás, amelynek keretében a jelenlegi piaci ár feléért, harmadáért is otthonhoz juthatnának a rászorulók.

Végre lesz bérlakás-építési program! De ehhez 2018-ban nyernie kell a Jobbiknak

Állami hátterű bérlakás-építési programot szorgalmaz a Jobbik, amelynek keretében a jelenlegi piaci ár feléért, harmadáért is otthonhoz juthatnának a rászorulók. Az ellenzéki párt az üresen álló állami és önkormányzati ingatlanokat is hasznosítaná, miután a közfoglalkoztatottak bevonásával azokat alkalmassá tették a lakhatásra.

sss
2019. április 24. | 07:15
Bencsik
sss
2019. április 24. | 07:15
Bencsik
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András
sss
2019. április 23. | 16:39
Nem túl elégedettek a helyiek a fideszes városvezetővel.
sss
2019. április 23. | 15:45
Jöhetnek a kórházbezárások?

Szomorúbban nem is indulhatna a hét: a velünk élő 1995, a Nemzet Szakértő Közgazdásza, Bokros Lajos, pontosabban pártja, a Modern Magyarországért Mozgalom feladta a harcot, nem küzd tovább a modern Magyarországért. Mint írják:

„A Modern Magyarország Mozgalom hét éven át tartó önzetlen küzdelme, amelynek középpontjában az egyén, a vállalkozás és a piac szabadsága, a magyar nemzet és Európa érdekeinek egysége, a sokszínűség ünneplése, a népek közötti feltétlen szolidaritás, a szegények és az elesettek támogatásának, felemelésének parancsa állt, nem vezettek sikerre”.

Ezt olvasva nyilván olvasóink ezrei rohannak bánatukban a kisboltba vagy a kissarkiba egy kevertért, hiszen ők is tudják, érzik, nem vagyunk rá méltók, hogy egy ilyen párt képviselje a "szabadságelvű konzervativizmust, a kapitalista piacgazdaságot és a képviseleti demokráciát".