Nagy többséggel támogatta Putyin díszpolgári címét a Debreceni Egyetem szenátusa

Indulatos vélemények kereszttüzébe került, hogy múlt héten csütörtökön, Vlagyimir Putyin látogatása előtt kiderült: civis honoris causa (díszpolgár) címet adományoz az orosz elnöknek a Debreceni Egyetem. A kitüntetést többen is sérelmezték, petíció indult, illetve baloldali ellenzéki politikusok és az egyetem hallgatói közül is többen tiltakoztak.

„Kifejezetten a Debreceni egyetem műszaki irányba való eltolódása és abban az orosz kapcsolatok fontossága miatt került ez a cím odaítélésre, elég nagy többséggel”

szólalt meg az ATV Híradójának Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Az egyetem múlt heti közleménye szerint a civis honoris causa cím azon belföldi vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését.

Az indoklásban szerepel, hogy

"mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks 2 beruházásban".

A Debreceni Egyetem és a paksi atomerőmű bővítésének fővállalkozója, a Roszatom között idén júniusban aláírt együttműködési szerződés rögzíti: az intézmény részt vesz a beruházás szakember-utánpótlásának képzésében.

Szilvássy Zoltán az ATV-t tájékoztatta: az egyetem szenátusa 90 százalékos szavazati aránnyal döntött a díszpolgári cím adományozásáról 10 nappal Putyin magyarországi látogatása előtt.

A díjat végül nem adták át, mert az orosz elnök nem ment Debrecenbe, de sajtóinformációk szerint legkésőbb 2018 tavaszán sor kerülhet az átadásra.

A rektor reagált az ellenhangokra is, és azt mondta:

nem lehet megmondani, hogy mekkora az ellenállás, mert a hangerőből nem lehet következtetni a mögötte álló tömegre.

„Én azt mindig is hangsúlyoztam, hogy többféle vélemény lehet, nagyon helyes, hogy van többféle vélemény, hiszen sok mindent más szempontok alapján, más szemüvegen nézünk, nem is biztos, hogy ugyanabból a kultúrkörből származnak a különböző véleményalkotók. Nem baj, hogy ilyen van”

– jelentette ki az ATV-nek a rektor.