Vádat emeltek Novák Előd ellen a budapesti szovjet emlékmű megrongálása miatt

Simon Richárd közölte: a vádhatóság a Pesti Központi Kerületi Bíróságon "temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgy megrongálásával elkövetett rongálás" bűntette miatt emelt vádat. 

A vádirat szerint Novák Előd 2015. október 25-én el akarta távolítani a szovjet hősök emlékművén lévő sarló-kalapácsot, de a rendőrök megakadályozták ebben. A vádlott egy kalapáccsal és egy vésővel kezdte megbontani a jelképet, ám a rendőrök elvették tőle az eszközöket. Ekkor társa egy másik kalapácsot adott Novák Elődnek, amellyel újabb ütéseket mért az emlékműre, a rendőrök azonban ismét közbeléptek és meggátolták a folytatásban.

Rendőrök lökdösték az '56-os hőst a szovjet emlékműnél

A Corvin köz legendás parancsnokának öccse, a forradalomban szintén tevékenyen résztvevő Pongrátz András egy kisebb tömeg élén a Szabadság téri szovjet emlékműhöz ment vasárnap délután, hogy vésőkkel, kalapácsokkal takarítsa el onnan a szovjet emlékművet. A rendőrség azonban gyalázatos módon megakadályozta, és nemcsak Novák Elődöt, a Jobbik alelnökét rángatták meg, de az '56-os hőst is lökdösték.

Az ügyészség szerint a történtek miatt 60 ezer forint rongálási kár keletkezett az emlékműben, amely végül nem térült meg. 

Simon Richárd megjegyezte: a Szabadság téren található emlékmű kegyeleti létesítménynek, temetkezési helynek, az emlékhely és a rajta található tárgy pedig a halottak emlékére rendelt tárgynak minősül. Az ilyen rongálásért a törvény szerint akár három év szabadságvesztés is kiszabható. 

"Hát folytassuk mi Pongrátz Gergelyék küzdelmét!"

Novák Előd Facebook-oldalán reagált a Központi Nyomozó Főügyészség döntésére:

"A Szabadság téri, kommunista önkényuralmi emlékmű az ügyészség vádjával ellentétben nem temetkezési emlékhely, ezt még az illetékes kormányhivatal is megerősítette Sneider Tamás országgyűlési képviselői kérdésére. Nincsenek ott sírok, ezt az ügyészség is elismeri már, mégis kegyeleti kérdést próbál csinálni a magyarság függetlenségének, szabadságának szimbolikus ügyéből, mely a Pongrátz András '56-os hős által 2015-ben összehívott, figyelemfelkeltő akciónknak köszönhetően legalább végre témává vált, ha már az Országgyűlésben sem tudtam elérni lényegében semmit hosszú évek alatt sok felszólalással és indítvánnyal sem az elvileg törvénysértő állapot felszámolása érdekében.

A Sztálin-szobrot ledöntő Pongrátz András ellen is büntetőper indulhat most - tájékoztatott az ügyészség, mely fontolgatja, hogy a Szabadság térre szervezett akciója miatt jogsegélykérelemmel forduljon Amerikához, vagy egyenesen nekik adják át az ügyet büntetés kiszabására is. Megjegyeztem az ügyésznek: ott ezért még lehet, hogy ki is tüntetik, ahogy a Pesti Srácokat itthon is néhány évtized elteltével... Vajon mennyit kell még várni, hogy a szovjet megszállás központi emlékműve (rajta több - elvileg tiltott - önkényuralmi jelképpel) eltűnjön a magyar szabadságról elnevezett térről? A 2016-os emlékévben bizonyára szégyellték ezt az eljárást, ezért közel két évig "nyomozgattak", hogy vajon ki volt az elkövető... Soha nem állítottam, hogy ez az emlékműügy hazánk legnagyobb gondja, de valakinek ezzel is foglalkoznia kell, ha már a kisiklatott rendszerváltás során erről "megfeledkeztek" a politikusok, és ha ebben a kérdésben szolgalelkű a kormányzatunk, nem csodálkozhat a gazdasági behódoláson sem... Hát folytassuk mi Pongrátz Gergelyék küzdelmét!"