Nem rétegpárt, hanem néppárt: Megalakult a Jobbik Nyugdíjas Tagozata

Várják a cselekedni vágyó nyugdíjasokat.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy ünnepi pillanat a Jobbik életében a Nyugdíjas Tagozat létrehozása, visszaemlékezésében pedig a Jobbik egykori, 14 fiatal egyetemista által való létrehozását emelte ki. Azt mondta, már a mozgalom létrehozásakor is egyértelmű volt számukra, hogy nem akarnak generációs közösséget létrehozni, mert céljuk eléréséhez mindenkit szívesen látnak, aki segíteni tud, és szeretne.

S bár a pártot valóban fiatalok alapították, Vona szerint idővel egyre több középkorú és idős ember fordult hozzájuk tanácsokkal és segítséggel, így felmerült az igény, hogy hozzanak létre számukra egy saját platformot – ez lett a Jobbik Nyugdíjas Tagozata.

A pártelnök arról beszélt, hogy az igazi próbatétel az, amikor egy közösséget méltatlan, aljas és hatalmas méretű támadás ér. Ha ilyenkor nem tehetetlen, cselekvőképtelen majd összeroppanó a közösség, hanem erős és életképes, akkor egy ilyen szituációban is teremteni tud – fogalmazott Vona Gábor arra utalva, hogy a Fidesz most a teljes kommunikációját a nyugdíjasok uszítására helyezte át.

A Jobbik vezetője szerint azzal, hogy a heves támadások alatt a „sebeik nyalogatása helyett” inkább meglapítják a tagozatot, pont az erejüket és életképességüket bizonyítják. Kitért arra is, hogy ők nem támadtak vissza a telefonos rágalmazásokra, mert a kormánypárttal ellentétben tisztelik az időseket annyira, hogy vádaskodások helyett elképzeléseikkel és céljaikkal fordulnak a nyugdíjasokhoz.

„Nem vagyunk naivak, tudjuk jól, hogy ugyanúgy folytatódni fog a mocskolódás, de mi akkor is ezt tesszük”

Mi egy büszke párt vagyunk – jelentette ki Vona Gábor, erős és büszke közösségként nevezve magukat. Arról is beszélt, hogy úgy kell az emberek többségét maguk mellé állítaniuk, hogy közben ne legyenek ők is olyanok, mint elődeik.

Kitért arra is, hogy úgy tűnik, „visszanyal a fagyi” a Fidesz telefonos kampánya miatt, mert egyre több nyugdíjas keresi meg a jobbikosokat azzal, hogy őket „ne nézzék hülyének”.

Vona Gábor azt várja el a nyugdíjastagozattól, hogy ne csak egy „dísz legyen”, hanem komolyabb feladatokat tudjon elvégezni, vegyen részt a magyar közéletben, hallassa hangját.

„Nem azt várjuk el az itt ülőktől, hogy bólogassanak, hanem hogy egymásban bízva folytassunk konstruktív vitákat. Ettől nem megijedni, ennek örülni kell, mert ez visz előre” – mondta, minél több javaslattételre buzdítva a tagokat.

Ezt követően a közgyűlés 42-ből 42 igen szavazattal egyéves időtartamra Makai Tibor országgyűlési képviselőjelöltet választotta meg elnökének. A kezdetektől párttag Makai bemutatkozó beszédében kifejtette, hogy az utcai jelenlétüknél is feltűnően erősödik az idősebb emberek közeledése, most pedig a Fidesz lejáratókampánya lökést tudott adni a tagozat már régóta tervezett létrehozásának.

Azt mondta, a tagozat a nyugdíjasok érdekvédelmét tekinti elsődleges feladatának, véget vetve annak a régi hagyománynak, hogy az „oszd meg és uralkodj” gyakorlatát rajtuk folytassák a kormányok, akik hazugságokat felhasználva ugrasztanak egymásnak társadalmi csoportokat.

„Minden fiatal lesz idős is, és minden idős volt fiatal is”

– fogalmazott Makai Tibor hangsúlyozva, hogy békére és összefogásra van szükség, nem pedig hergelésre és uszításra.

A kongresszus utáni sajtótájékoztatóján dr. Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselőjelölt azt mondta, hosszú munka után jöhetett el a tagozat megalapítása, a párt nyugdíjasokat érintő programja pedig alapos szakmai munka eredménye. Azonban – tette hozzá - az elmúlt hetek gyűlöletkampánya arra sarkallta őket, most megalapítsák a nyugdíjastagozatot. Kiss Gabriella ezek mellett elárulta, hogy már most száz fő körül van tagozatba jelentkezők száma.