Aggódnak a migránsokat segítő Migration Aid üdültetése miatt

Ma kezdi meg üdülését az első hét-nyolc menekült, akik a Migration Aid segélyszervezet szervezésében egy-két hétre utaznak a Balatonhoz – értesült a Magyar Nemzet.

A lapot arról tájékoztatta a migránsokat segítő Migration Aid, hogy a Keszthelytől délnyugatra fekvő, Zala megyei Esztergályhorvátiban kapott a szervezet felajánlást a tábor kialakítására egy osztrák orvosnőtől.

A település polgármestere szerint „a falu egy emberként fog összefogni ez ellen”. Rékasi Csabáné a Magyar Nemzettől értesült, hogy a korábbi hírekben megjelent szomszédos Zalavárral ellentétben náluk szervezik a migránsok üdültetését, amivel kapcsolatban a Migration Aid nem kereste meg a települést.

A polgármester szerint a lakosság jelentős része ellenzi, hogy migránsok menjenek a faluba. A Magyar Nemzetnek azt mondta:

az indulatokat az ismeretlentől való félelem táplálja, mivel a helyiek nem tudják, hogy pontosan mivel kell számolniuk.

Hozzátette: ha az indulatok előtörnének, akkor lakossági fórumot is összehívhatnak, ahol a Migration Aid is ismertetheti álláspontját.

A Migration Aid idén már több üdülést is szervezett Budapestre és Balaton környéki településekre, de eddig egyetlen alkalommal sem kényszerült egyeztetésre a hivatalos szervekkel. Siewert András, a migránsokat segítő szervezet igazgatósági tagja szerint a jogszabályok alapján nem is lenne kötelességük egyeztetni, „mivel Magyarországon jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárokat üdültetnek, akiknek szabad mozgását az alaptörvény garantálja”. Siewert ugyanakkor a Magyar Nemzetnek azt mondta: változtatnak a korábbi gyakorlaton. A Migration Aid tájékoztatta a táborozás időpontjáról a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy amennyiben szükségesnek látják, megtehessék a táborozók és az önkéntesek védelmét szolgáló intézkedéseket.