Egymilliós kis kelet-ázsiai muszlim nép miatt kaphat össze Putyin az egyik leghűségesebb emberével

Kaukázusi krétakör. 

Több mint egy millióan tüntettek hétfőn Groznijban a mianmari rohingják üldöztetése ellen, a "muszlimok elleni népirtásnak" minősítve az ottani eseményeket - közölte belügyi forrásokra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A spontánnak látszó demonstrációt

minden bizonnyal Kadirovék szervezték, hogy ezzel is nyomatékot adjanak különvéleményüknek a mianmari, muszlim vallású rohingyák ügyében.

A grozniji megmozdulás részvevői arra szólították fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse latba befolyását a mianmari erőszak leállítása érdekében.

A Kremlt azonban nem igazán érdekli az alig egymilliós kisebbség sorsa. A rohingyák évtizedek óta jogfosztott állapotban élnek a délkelet-ázsiai országban, kitéve a buddhista többség gyűlöletének és meg-megújuló erőszakhullámának. Közel százezren már elmenekültek a környező államokba, ám akadnak olyanok is, akik a fegyveres ellenállást választják. Például az  Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA), akik a  múlt héten összehangolt támadást indítottak több rendőrőrs és egy katonai támaszpont ellen. Válaszul a mianmari hadsereg "tisztogatási műveletbe" kezdett. A harcokban több mint négyszáz ember - zömében rohingja gerilla - vesztette életét.

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten

egyértelműen a mianmari kormány mellett foglalt állást, és elítélte a arohongya lázadók akcióit.

Emögött elsősorban az áll, hogy Moszkva - saját jól felfogott érdekében - az ehhez hasonló konfliktusokban általában abból az elvből indul ki, hogy az emberi és kisebbségi jogok mindig az adott ország belügyeit képezik. (Ez alól természetesen a határon túli - elősorban Ukrajnában és a Baltikumban élő - oroszok ügye jelent kivételt.)

A kérdés a magát elkötelezett muszlimnak beállítani igyekvő Kadirov eddig rendíthetetlennek tűnő Putyin-hűségét komolyan próbára teheti. A csecsen vezető azt követeli az orosz kormánytól, hogy egyértelműen álljon ki a rohingyák védelmében.

"Ha Oroszország támogatni fogja ezeket a sátánokat (a mianmari kormányhadsereget), akik ma bűncselekményeket követnek el, akkor ellene vagyok Oroszország álláspontjának, mert saját megítéléssel, saját állásponttal rendelkezem." 

- hangoztatta a tüntetőknek küldött videóüzenetében Kadirov. 

Frissítés: Kadirov máris becsicskult

Egy napig se tartott minden csecsenek vezérének duzzogása Putyinnal szemben. Kijelentését követően, a nap folyamán később Kadirov a Telegram üzenetközvetítőn működő csatornáján hűségnyilatkozatot tett Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett.  

"Nem egyszer kijelentettem, hogy elnökünk hűséges gyalogos katonája vagyok, kész vagyok végrehajtani a főparancsnok bármilyen nehéz parancsát és az életemet adni érte"

- írta.

 

Kadirov köszönetet mondott Putyinnak azért, hogy elítélte a mianmari erőszakot, és felszólította a yangoni vezetést, hogy legyen urrá a helyzeten.

 

Az orosz vezető a kínai Hsziameneben beszélt erről, amikor a BRICS-országok csúcstalálkozójának apropójából találkozott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel.