Leradírozza a Fidesz a futballtérképről Dárdai Pál egykori csapatát

Hatalmas bajba kerülhet a néhány éve még NB I-ben szereplő, ma már a harmadosztályban játszó Pécsi Mecsek FC. Pécs város önkormányzata 7,5 milliárdos gigahiányt halmozott fel, ezért a település fideszes vezetősége most kapkodva próbálja rendezni az anyagi helyzetet.

Ennek egyik lépése az a tegnap elfogadott indítvány, mely értelmében az önkormányzat megvonja a támogatást a labdarúgó csapattól.

Zuhanás a megye 1-be

A pécsi csapat 2015. május 29-én 2-1-re verte a Nyíregyházát az NB I utolsó fordulójában, így 31 ponttal végül a 16 csapatos bajnokság 11. helyén zárta a szezont. Az MLSZ épp ezen a napon tájékoztatta a Győri ETO-t, a Kecskemétet, az egymással mérkőző PMFC-t és a Nyíregyházát, valamint az amúgy is kiesett Lombard Pápát, hogy elutasította a fellebbezésüket,

így nem kapták meg a szerepléshez szükséges licencet a következő szezonra.

A Csányi Sándor által vezetett MLSZ-ben már korábban is léteztek elképzelések arra vonatkozóan, hogy a bajnokság létszámát idővel 12 csapatosra csökkentsék, hogy az első ligában csak megfelelő anyagi és infrastrukturális háttérrel rendelkező csapatok szerepelhessenek, ami a tervek szerint a színvonal és a nézőszám emelkedését hozta volna magával. Évek múltán kijelenthetjük, a koncepció csúfosan megbukott: a nézőszámok csökkentek, a színvonal nem emelkedett, az ország legnagyobb része pedig élvonalbeli labdarúgás nélkül maradt. Az eredeti tervek szerint természetesen nem ilyen drasztikus módon jött volna a váltás, ám az MLSZ-nek kapóra jött a Quaestor-botrányba belebukó Tarsoly Csaba által tulajdonolt Győri ETO csődje, valamint az, hogy a Pécsnek és a Pápának is voltak már anyagi gondjai. A Pécset már a szezon elején, 2014 őszén is a kizárás fenyegette, mivel az együttest működtető PMFC-Sport Kft. ellen a NAV bejelentése nyomán kényszertörlési eljárás indult. A klub vezetősége akkor közleményben tudatta: megteszi az összes szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a társaság törvényes működését biztosítsa. A bajok akkor kezdődtek, mikor Matyi Dezső, az azóta csődbe ment Alexandra cégcsoport tulajdonosa egy évvel korábban, 2013. december 27-én rendkívüli sajtótájékoztatón váratlanul bejelentette, hogy a PMFC-MATIAS működését biztosító cégei 2014. január 1-től megszüntetik a finanszírozást a pécsi futballban. Bár a pénzcsapok valóban elzáródtak, az üzletember egészen 2015 nyaráig a csapat tulajdonosa maradt.

Hargitai János, a PMFC-Matias akkori elnöke szerint a pécsi foci véget ért azzal, hogy a csapatot működtető társaság nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet.

Hosszas egyezkedés után végül az önkormányzat vásárolta meg a csapatot Matyi Dezsőtől: a hivatalos kommunikáció szerint megmentették a pécsi futballt.

A csapatért, az utánpótlás-akadémiáért, a stadionért cserébe 300 millió forintot és egy belvárosi ingatlant ajánlottak fel az üzletembernek. Ekkorra azonban már eldőlt, hogy a csapat csak a megyei I. osztályban indulhat el.

Páva Zsolt polgármester viszont bizakodó volt: mint mondta, a megállapodás lehetővé teszi, hogy tiszta, jogi és gazdálkodási szempontból is teljesen új, átlátható keretek között szervezzék újjá a pécsi profi futballt. A politikus kitűzte a célt is: a Pécsnek vissza kell jutni az élvonalba. Páva bízott abban is, hogy később egy magánbefektető is lát fantáziát majd a PMFC-ben.

A megye 1-es bajnokságot simán nyerték a pécsiek, így a tavalyi szezonban már az NB III Közép csoportjában indulhattak, viszont a Prukner László által vezetett Budafok mögött csak a második helyre tudtak odaérni - jelentős, 9 pontos lemaradással -, így nem sikerült újabb osztályt ugrani.

A csapat ráadásul borzasztóan kezdte az új szezont, hiába tért vissza a korábbi kedvenc, Wittrédi Dávid. Négy meccsből mindössze egyet tudtak megnyerni, háromszor vereséget szenvedtek és a 13. helyen állnak. "Félő, hogy a PMFC most eljátssza a jövőjét is" - írta a minap a bama.hu, nem tudván, hogy hamarosan ennél is komolyabb csapás éri a csapatot.

Nincs több támogatás

A pécsi önkormányzatról ugyanis kiderült, hogy 7,5 milliárdos hiánnyal küzd, ebbe pedig akár Páva Zsolt polgármester is belebukhat. 

Már Orbánnak is sok a pécsi polgármester ügyetlenkedése

A lap úgy tudja, hogy Páva Zsolt több ciklust már nem kap, de vele együtt még több helyi fideszes karrierjének vége lehet. Egy hete hozott létre a város képviselő-testületének Fidesz-KDNP frakciója egy, a polgármester munkáját segítő döntés-előkészítő testületet, amit az ellenzék és a média is egyöntetűen a várost csődbe vivő Páva Zsolt gyámság alá vonásaként értelmezett.Az, hogy mindez Orbán Viktor látogatása előtt történt az ellenzék szerint azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök tudtával és akaratával jött létre a "puccs".

A csütörtöki közgyűlésen több javaslatot is megszavaztak, melyek a költségvetést hivatottak helyrepofozni: az egyik megszavazott előterjesztés például kimondja, hogy

az önkormányzat kiszáll a pécsi futballból, megvonva az évi 200 millió forintos támogatást a csapattól.

Könnyen lehet, hogy a PMFC már az év hátralévő hónapjaiban sem jut hozzá a korábban beígért támogatáshoz, az viszont bizonyos, hogy 2018-tól nem kap egy fillért sem az önkormányzattól.

"A labdarúgó csapat finanszírozását megszüntetjük, így a PMFC működtetése külső forrás, szponzor bevonásával történhet"

- áll az előterjesztésben, noha a várva várt tulajdonos már évek óta nem akar felbukkanni.

A Szabad Pécs írja, hogy nyár elején külön önkormányzati cégbe szervezték ki a felnőtt csapatot a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-től. A portál úgy tudja, az új Kft. körül nagyjából semmi nem történt megalakulása óta, tulajdonosjelölt nincs a láthatáron, mindössze néhány szponzort sikerült találni.

A klubot még nem tájékoztatták

Az Alfahír kereste a klubot, ahonnan a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-hez irányítottak minket (érdekes módon tehát nem az új Kft-hez, ahová elvileg kiszervezték a csapatot). Arra voltunk kíváncsiak, milyen hatással lehet a támogatás megvonása a csapatra. A cég azonban egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást az önkormányzattól, érdemi választ pedig csak azt követően tudnának adni, hogy megismerték a részleteket.

Itt lehet a vége

Az NB III-as klubra fordított 200 millió forintos támogatás persze soknak tűnik, de érdemes belegondolni, hogy jelenleg olyan, néhány éve még ismeretlen csapatok játszanak újonnan épült stadionokban az első két osztályban, mint Orbán Felcsútja, Tállai államtitkár Mezőkövesdje, vagy épp Seszták miniszter Kisvárdája. Eközben pedig évente százmilliókhoz-milliárdokhoz jutnak, amihez elég lehívni a TAO-pénzeket vagy épp játszatni néhány fiatalt az MLSZ ezért járó jutalmáért. 

A Csányi Sándor vezette MLSZ által kizárt Pécset ettől a lehetőségtől megfosztották, a várost kis híján csődbe juttató, 7,5 milliárdos hiányt felhalmozó fideszes önkormányzat pedig a maradék pénzt is megvonja a csapattól, így Dárdai Pál, Gera Zoltán, Dibusz Dénes vagy épp a már Felcsúton játszó Márkvárt Dávid nevelőegyesülete végleg eltűnhet a futballtérképről.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita