Tényleg létezik repülő autó, meg is mutatjuk

Az Aeromobilt egy nemzetközi csapat fejleszti Szlovákiában. A koncepció alapvetően működik, de egyszer Nyitránál lezuhant. Frankfurtban bemutatták, hogy hol tart most a harmadik verzió fejlesztése – írja a Totalcar.

A meglepően elegáns koncepció megalkotásakor cseppformából indultak ki, de az eleje alapján simán lehetne egy hagyományos autó is, a hátulja viszont inkább egy repülőgépre hasonlít. A karosszéria szénszálas anyagokból készült, a futómű három módban állítható. Van utcára optimalizált verzió, van fel- és leszállás opció, itt másképp állnak a kerekek mint egyébként, a levegőben pedig teljesen behúzza a futófelületeket a jármű.

A világítást egyedi fejlesztésű lámpatestek adják, mert teljesen más fényerőre van szükség a közúton és a levegőben.

Mi hajtja?

Ha repül, akkor egy kétliteres, négyhengeres boxermotor működteti, ez 300 lóerőre képes. Ha a földön van, akkor hibridként működik, a boxerből generátor lesz, az első kerekeket villanymotor hajtja, ez 110 lóerőt tud.

Az Aeromobil autóként 4,2 litert fogyaszt százon, a levegőben 750 kilométer a hatótáv. Három perc alatt képes repülővé válni.

Biztonságos?

A biztonsági öveket és a légzsákokat pirotechnikai övfeszítővel látták el, de ejtőernyős, ballisztikus mentőrendszerrel is felszerelték a repülőautót.

Ha valaki kedvet kapott, itt már elő is rendelheti az Aeromobilt, egyelőre ismeretlen árral.

Készül már a repülő motor is, erről itt írtunk:

A Google alapítói repülő motort és léghajót fejlesztenek

A repülő motort már be is mutatta a Kitty Hawk amerikai startup, melyről alább egy videó is megnézhető. A céghez köze van a Google-alapító Larry Pagenek is, de a vezető is az a Sebastian Thun, aki még a keresőóriás önvezető autóján dolgozott.

(címlapfotó: Aeromobil.com)