Most már tudjuk, hogy ki hibázott az etikus hacker ügyében

Júliusban óriási botrány övezte annak a 18 éves etikus hackernek az ügyét, aki jelezte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felé az online bérletértékesítési rendszerének a hibáját. Az ügyben feljelentést tett a rendszert üzemeltető T-Systems Magyarország Zrt., a fiatalembert ezt követően előállították, gyanúsítottként kezelték, végül aztán megszüntették a nyomozást.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke Pintér Sándor belügyminisztert arról kérdezte írásbeli kérdésében, hogy

„Ki hibázott az etikus hacker meghurcolásakor?”

Pintér Sándor válaszában megjelölte a felelőst a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Nyomozó Osztályában, egyúttal némileg át is hárítva azt a "hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészi szerv" felé.

"Ha a nyomozó hatóság munkatársai a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával jártak el, mégis meghurcoltak egy fiatalembert, akkor rosszak a vonatkozó törvények. Ha így van - a válaszból ez következik - akkor a belügyminiszter ne hárítson, hanem kezdeményezze a jogszabály módosítását - ezt pedig már Sneider Tamás mondta arra a kérdésünkre, miszerint elégedett-e Pintér Sándor válaszával.

Stummer János, a Jobbik budapesti alelnöke már a július 21-én kiadott közleményében az etikus hacker szabadon bocsátását követelte, felajánlva a jogi segítséget is az előállított fiatalnak.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss