Mi ez az egész balhé Donald Trump és a sportolók között?

NBA & NFL kontra az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Először az NBA-botrányt vesszük szemügyre, akit csak az NFL-es, himnusz alatt térdelős sztori érdekel, rögtön görgessen lejjebb.

A kosaras balhé

Létezik az Egyesült Államokban egy olyan hagyomány, hogy az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) győztes csapatát minden évben meghívja a Fehér Házba az aktuális elnök. Ezt John F. Kennedy indította útjára, amikor vendégül látta 1963-ban a Boston Celtics-et. Ezt azóta mindenki tiszteletben tartotta, aztán jött Donald Trump és Stephen Curry.

Összevesztek

Februárban a Golden State Warriors lett volna hivatalos Washingtonba, de a csapat egyik játékosa, Stephen Curry kirobbantotta a balhét. Azt mondta, hogy ő nem igazán óhajt találkozni az elnökkel, mert ezzel a távolmaradással szeretné jelezni, hogy nem tudja azt az értékrendet támogatni, amit Trump képvisel. Konkrétan úgy fogalmazott, hogy nem csak az a baj, hogy miket mondott, hanem

„amiket nem mondott ki akkor, amikor kellett volna”

Itt valószínűleg a charlottesville-i eseményekre és az arra adott reakcióra gondolt. Persze volt olyan csapattag is, aki azt mondta, hogy bárki is az elnök, jó vele találkozni. Összességében arra jutottak, hogy párbeszédet indítanak erről, aztán meglátják, hogy mi lesz.

Trump közbeszólt

Az elnök viszont rögtön jelezte, hogy nincs szükség semmiféle agyalásra ebben a témában, inkább zárják rövidre a kérdést.

Tehát:

„Egy Fehér Házi látogatást komoly megtiszteltetésnek szokás tartania a bajnokcsapatnak. De Stephen Curry hezitál, úgyhogy a meghívás vissza van vonva!”

Ez volt az NBA-re dobott atombomba. LeBron James így reagált:

„A Fehér Ház meglátogatása addig volt nagy megtiszteltetés, amíg te fel nem tűntél ott.”

Kobe Bryant is hasonló álláspontra helyezkedett:

„Egy olyan elnök, akinek már a neve is megosztottságot és haragot eredményez, akinek a szavai széthúzáshoz és gyűlölethez vezetnek, biztos, hogy nem tudja újra nagyszerűvé tenni Amerikát”

A volt kosaras sztár itt Trump fő kampányüzenetét is bevonta a reakcióba.

A csapat kijelentette, hogy menni fognak, de...

... nem a Fehér Házba. Trump üzenetéről azóta sem tudjuk eldönteni, hogy tényleg felrúgta vele ezt a hagyományt, vagy csak sértettségében mondott valami jó nagyot. A Golden State Warriors mindenesetre úgy reagált, hogy februárban menni fognak Washingtonba, ha az elnökhöz nem is, de csak azért, hogy az egyenlőséget, a sokszínűséget és a befogadást ünnepeljék, mert ezek az értékek fontosak a csapat számára. Ezt akár üzenetként is lehet értelmezni, miszerint Trumpnak nem feltétlenül ezek az értékek állnak az életmottójában.

Aztán jött az NFL-balhé és a himnusz közbeni térdelés

Itt először tisztázzuk a tiltakozás alapját. Nem Donald Trump miatt indult el az a mozgalom, hogy a játékosok meccs előtt vigyázzállás helyett térden hallgatják a The Star-Spangled Banner-t, az USA himnuszát.

Ezt Colin Kaepernick indította el tavaly a San Francisco 49ers irányító játékosaként. Nagyon népszerű sportolóról beszélünk, ezért is ütött nagyot, amikor a Green Bay Packers elleni meccsen nem állt fel a himnusz alatt. Megosztó jelenség volt, sokan azt mondták, hogy ez hozzátartozik a véleménynyilvánítás szabadságához, mások szerint hülyeséget csinált Kaepernick, mert a sportban nincs helye ennek.

Az NFL-nél nem először merül fel ez a kérdés

Az NFL játékosai eddig nem igazán nyilváníthattak véleményt társadalmi témákban. Szigorú szabályozást vezetett be a liga az ilyen esetekre, korábban azért is büntettek NFL-játékost, mert a mezén felhívta a figyelmet valamilyen fontos kérdésre. A felszerelésre vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva adtak bírságot.

Példátlan?

Szokatlan, de nem teljesen példátlan a hasonló tiltakozás az Egyesült Államokban. Két éve a St. Louis Rams pár játékosa felemelt kézzel ment ki az Oakland Raiders elleni meccsre. A fergusoni botrány miatt tiltakoztak a rendőri erőszak ellen.          

Az érintett így indokolt:

„Nem fogom megtisztelni annak az országnak a himnuszát vagy zászlóját, ami elnyomja a fekete embereket vagy bármilyen bőrszínű embert.”

Mi történt most?

Eddig csak néhány játékos állt be a kezdeményezés mellé, igazából nem is vert túl nagy hullámokat, kezdett kikopni a hírekből ez a téma. Donald Trump Alabamában viszont úgy beleszállt az NFL-játékosok azon részébe, akik így tiltakoznak, hogy minden eddiginél jobban felizzította a témát.

„Önök nem szeretnék végre azt látni, hogy az NFL-tulajdonosok azt mondják azokról, akik nem tisztelik a zászlónkat, hogy azonnal takarítsák el azt a szarházit a pályáról, ki van rúgva? Ki van rúgva”

 - szólt Trump kirohanása. Ezzel azt sikerült elérnie, hogy a játékosok elszórt tiltakozásából tömeges megmozdulást csinált, ráadásul a tulajdonosok is ellene foglaltak állást.

Hogyan reagáltak?

Roger Goodell, az NFL feje szerint Trump nem tiszteli a bajnokságukat és azt sem veszi figyelembe, hogy a játékosok és a csapatok nagyon sokat jótékonykodnak. Érzékeltetésül egy rövid tv-spotot is összeraktak, amiben azt hangsúlyozzák, hogy egységesek.

A játékosok szakszervezete szerint minden határon túlmegy, hogy az elnök arra utalt, hogy a sportolónak csak játszania és kussolnia kell.

Trump beszéde ellen több olyan tulajdonos is felszólalt, akik egyébként az elnök támogatói voltak a kampányban. Bob McNair (Houston Texas) még az elnökválasztás során több millió dollárral támogatta Trumpot, megosztónak és kontraproduktívnak nyilvánította ezt a beszédet.

Shadid Khan (Jacksonville Jaguars) egymillió dollárt adott az akkor még csak elnökjelöltnek, támogatásáról biztosította a játékosokat és összekarolva hallgatták a Baltimore Ravens elleni meccs előtt a himnuszt.

Robert Kraft (New England Patriots) egyenesen odáig ment, hogy kijelentette: mélységesen csalódott az elnökben, pedig ők jó barátok voltak.

Rajtuk kívül több tulajdonos, vezetőedző és játékos is felszólalt a Trump-beszéd ellen.

Ebből aztán az lett, hogy a csapatok tagjai egymásba karolva hallgatták a himnuszt a legutóbbi meccseken, jelentős részük térdelve, sőt, Rico Lavelle, aki a Detroit Lions-Atlanta Falcons meccsen énekelt, az utolsó sort térden állva adta elő, a magasba emelve ökölbe szorított kezét.

Trump, a seggfej?

A játékosok akadtak ki a legjobban. LeSean McCoy (Buffalo Bills) azt írta Twitteren, hogy

„mélységesen elszomorító, hogy az Egyesült Államok elnöke egy seggfej”

Az NFL egyik legnagyobb sztárja, Tom Brady szerint ez a beszéd csak arra volt jó, hogy éket verjen az emberek közé.

A Denver Broncosnál a feketék és a fehérek együtt térdeltek a himnusz közben, de általánosan elmondható, hogy tömegessé vált ez a tiltakozási forma. Az Oakland Raidersnél ráadásul ülve maradtak, nem is térdeltek. A Pittsburgh Steelers játékosai ki sem vonultak a pályára a himnusz alatt, Alejandro Villanueva kivételével, aki korábban Afganisztánban szolgált.

Itt a vita egyik kulcsa. Az ex-katona nem tiltakozott, mert tiszteli a himnuszt és a zászlót. A tiltakozó játékosok is azt mondják, hogy ezzel ők is egyetértenek, nem akarják megsérteni például a fegyveres erőket, ők kifejezetten Trump ellen szólnak. Persze az elnök pont azzal érvel, hogy akik így tesznek, a himnuszt és a zászlót veszik semmibe.

Az is érdekes, hogy Alejandro Villanueva, az ex-Ranger a következőket mondta erről a szempontról:

"Háborús veteránként nem érzem sértőnek, ha egy játékos letérdel a himnusz alatt. A teljes képet kell néznünk, miről szól ez az egész. Nem hiszem, hogy bárki is azt gondolná róluk, hogy a térdeléssel megsértik a zászlót mint szimbólumot. És azt sem gondolom, hogy az a játékos, aki állva marad, nem fogadja el azt a tényt, hogy számtalan igazságtalanság és faji megkülönböztetés van az országunkban.”

Volt nagyobb balhé is

Az 1968-as olimpián volt az egyik legemlékezetesebb hasonló tiltakozás. A 200 méteres futás döntője után az amerikai Tommie Smith és a harmadik John Carlos ökölbe szorított, felfelé emelt kézzel állt a dobogóra. Ez a Black Power-jelkép, ami a feketék egységét hivatott szimbolizálni.

Sok szurkoló is hasonló álláspontra helyezkedett. Kifütyülték a tiltakozókat, volt ahol be is szólogattak nekik.

Trump később azt is kijelentette, hogy ő nem hátrál meg. Szerinte meg fogják bánni a tüntetést, mert csökkenni fog a liga népszerűsége. A nézőket arra buzdítja, hogy amíg tartanak a tiltakozások ne is menjenek a meccsekre. Korábbi beszédét is megerősítette: a tulajdonosoknak szankciót kellene alkalmazni ezekkel a játékosokkal szemben.

Más sportágak is beszállhatnak?

Az NBA-szezon startja előtti sajtótájékoztatón voltak olyan játékosok, akik utaltak arra, hogy náluk is lehetnek hasonló tiltakozások. Paul George (Oklahoma City Thunder) azt mondta, hogy csodálatos, ami az NFL-ben zajlik.

A baseballbajnokságban (MLB) egy játékos már le is térdelt hétvégén, követve az NFL-hullámot. Eddig egyedül a jégkorongosok (NHL) maradtak ki ebből, a bajnok Pittsburgh Penguins el is fogadta az elnöki meghívót a Fehér Házba.

(címlapfotó: USA Today Sports)