Lázár sem tudta megvédeni, hogy a kormányhivatalok miért tépik le a Jobbik plakátjait

Majd a bíróság eldönti, de lehetőleg a választások után.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfós sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre felelve azt mondta, hogy a kormányhivatalok plakátleszedése „törvényes és fair” volt, de ha ezt valaki vitatná, akkor állnak a bíróság elé.

Többször megismételte, hogy a plakátleszedés valójában a törvények betartatását jelenti, és ezt azzal indokolta, hogy a Jobbik nem jelentette be a kormányhivatalok felé a plakáthelyek megvásárlását. Azt mondta, hogy „elvárható lett volna”, hogyha egy plakáthely tulajdonosával kapcsolatban változás áll be, akkor azt időben jelezzék feléjük.

Ellenben Lázár János sem volt magabiztos arra vonatkozóan, hogy a törvény szerint be kell-e jelenteni egyáltalán egy ilyen tulajdonosváltást. Az N1TV kérdésére csak a listaárak bejelentését tudta felhozni, ám ez saját tulajdonú helyre nem vonatkozik. Azt pedig elismerte, hogy magánszemélyek esetében nincs kötelezettség a bejelentésre, csupán „érdemes” így tenni, hogy ne legyen félreértés.

Ezek alapján úgy tűnik, a kormányhivatalok jelenleg „félreértésből” szedik le a jobbikos plakátokat, holott mindenki pontosan tudja, hogy magántulajdonról van szó, nem pedig a plakáttörvény által tiltott bérlésről.

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a városképvédelmi törvényt, vagy a plakáttörvényt nem fogják újból módosítani.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Lánchíd Rádiónak adott csütörtöki interjújában is azt mondta, hogy törvénytelenül járnak el a kormányhivatalok, és valójában egy politikai megrendelést hajtanak végre. Kifejtette, hogy a törvényi előírások egyszerűen azért nem vonatkoznak rájuk, mert ők nem bérlik a plakátokat, hanem megvették a helyet, és maguknak reklámoznak rajta.