Szigorítások jönnek a bulinegyedben

Éjfélkor zárhatnak a kocsmák.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes polgármestere a bulinegyed környékén lakók júliusi tüntetését követően nyilatkozta, hogy a célja, elsősorban az, hogy a  VII. kerület az ott lakók számára legyen élhető, ezért rendelettervezetet készítenek az érintettek bevonásával.

Tüntettek a belvárosi lakosok a rengeteg részeg miatt

A helyeik a környék élehetetlensége ellen mozdultak meg, azért, hogy csend és tisztaság legyen a kerület ezen részén: Az N1TV nemrég egy másik riportban is bemutatta, milyen állapotok vannak a bulinegyedben, és ez miért zavarja a lakókat:

Az elkészült tervezetet a polgármester juttatta el a lapnak.

A legszigorúbb verzió szerint elképzelhető, hogy 24 óra után semmilyen esetben sem tarthatnak nyitva majd az üzletek.

Egy alternatíva szerint a Király utca, az Erzsébet körút páratlan oldala, a Rákóczi út és a Károly körút által határolt területre lehetne csak kiadni éjszakai nyitvatartási engedélyt.

A képviselők arról is döntenek majd, hogy hajnali kettőig, négyig vagy hatig lehessenek nyitva a környék kocsmái és szórakozóhelyei. Egy olyan ötlet is felmerült, hogy hosszabb nyitva tartással működhetnének azok a helyek, ahol nem árulnak szeszes italt. Valljuk be ez a bulinegyed esetében nem éppen jellemző és kifizetődő üzletpolitika.

A nyitvatartási időn kívül az engedélyek kiadásának feltételeit is módosítják. 

A tulajdonosoknak ezentúl 

  • kötelező lesz biztonság őrt alkalmazniuk, 
  • nyitott ajtónál, ablaknál nem szólhat a zene, 
  • fogyasztástól függetlenül engedélyezniük kell a mosdóhasználatot, 
  • továbbá napi többször takarítania kell a szórakozóhely előtti járdaszakaszt. 

Amennyiben ezek nem teljesülnek az engedély visszavonható.

A főként nyáron, az idegenforgalmi idényben tapasztalható kosz, zaj és bűz ellen az önkormányzat további intézkedéseket is tervez. Fokozzák a takarítást, több pénzt fordítanak gépbeszerzésre és nagyobb szeméttárolók vásárlására. Felújítanak és telepítenek több köztéri illemhelyet, megerősítik a kerületi rendészetet és állandó rendőri jelenlétet biztosítanak.

A bulinegyed működése azon túl, hogy hozzájárul, hogy a külföldiek számára vonzóbb legyen a főváros, az államnak is megéri. 2016-ban 6 milliárdos adóbevétele volt belőle a központi büdzsének.