Horvát letelepedési kötvényekkel vert át kínaiakat egy magyar cég

Kényelmetlen lehet a magyar–kínai kapcsolatok szempontjából, hogy egy magyar cég a horvát letelepedésikötvény-program ígéretével csalt ki több millió eurót kínai állampolgároktól – írja a Magyar Nemzet.

Az Adria Fund Management Kft. idén márciusban, a magyar letelepedésikötvény-program felfüggesztésekor keresett meg olyan vállalkozásokat, amelyek aktívak voltak a kínai vízumpiacon.

Peti Tamás, az Adria Fund ügyvezetője azt állította: szeptemberben indul a horvát kormány letelepedésikötvény-programja, amely állampolgárságot kínál a külföldi ügyfeleknek.

A feltételek szerint 300 ezer euró értékben kell horvát állampapírt lejegyezni, illetve további 60 ezer euró közvetítői díjat megfizetni. Horvátország nem tagja a schengeni övezetnek, de azért lehet vonzó a horvát útlevél, mert azzal is szabadon lehet mozogni az Európai Unión belül.

A cég ügyvezetője az akkori horvát külügyminiszter, Davor Ivo Stier aláírásával ellátott dokumentumokkal igazolta a program indítását.

A Magyar Nemzet azt írja: miután több kínai ügyfél is érdeklődött, Peti Tamás azt javasolta, hogy ne várják meg a hivatalos indulást, hiszen a jogszabályok lehetővé teszik az egyedi elbírálást is.

A külföldiek pénze egy ügyvédnél került letétbe, aki csak akkor utalhatta volna tovább az összeget, ha megkapta az ügyfél a horvát útlevelét. Ebből azonban nem lett semmi sem. Az ügyfelek nem kaptak útlevelet, a pénzzel meg felszívódott az Adria Fund.

Peti Tamás egy internetes applikáción keresztül üzent a külföldiek jogi képviselőjének, hogy a letétbe helyezett összegeket kiutalták, és ezzel - elismerte - megszegte a szerződést. Arra hivatkozott, hogy megfenyegették a családját. A Magyar Nemzet azt írja: minden jel szerint hamis volt az a horvát dokumentum is, amit az ügyfeleknek mutogattak.

Az ügyben felbukkan a Pintér Ákos Ügyvédi Iroda, amelynél külföldiek letétbe helyezték a pénzüket. Pintér nem tudott arra válaszolni a Magyar Nemzetnek, hogy miért nem perelte be az Adria Fundot, amiért jogellenesen jutott a letéti számlához. Tagadta, hogy egyáltalán az ő aláírása lenne a letéti szerződésen. Csak annyit válaszolt, hogy erről egyeztetni fog az ügyvédjével, Fáhn Gáborral.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá: az Origo.hu három évvel ezelőtt írt egy hosszú cikket arról, hogyan nyerték meg a Mészáros Lőrinchez és Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek a vízminőség javítására kiírt európai uniós pályázatokat. Fáhn neve itt is megtalálható. Hamar Endrével, Tiborcz István volt üzlettársával közös cégben is szerepelt tulajdonosként. Nem mellékesen Fáhn cége ugyanoda van bejelentve, mint a kínaiak pénzével felszívódott Adria Fund Kft., vagyis Budapesten, az Újpesti rakpart 7. szám alatt az I. emelet 6. számú lakásba.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
sss
2020. január 18. | 18:52
Sajtónyilvános olvasópróbát tartott a héten a Nikola Tesla – Végtelen energia című készülő musical show stábja. Mivel elég szokatlan, hogy egy feltalálóként híressé vált személy egy ilyen jellegű zenés-táncos produkció témája, kíváncsian vártuk a darab első nyilvános mozzanatait. És nem kellett csalódnunk.
Sajtónyilvános olvasópróbát tartott a héten a Nikola Tesla – Végtelen energia című készülő musical show stábja. Mivel elég szokatlan, hogy egy feltalálóként híressé vált személy egy ilyen jellegű zenés-táncos produkció témája, kíváncsian vártuk a darab első nyilvános mozzanatait. És nem kellett csalódnunk.
A Jobbik képviselőjelöltje Sneider Tamással közösen találkozott a vasmű dolgozóival.