Ezer diák várja hiába a fizetését

Fiák István az állami tévén kedd este azt mondta, körülbelül 80-100 millió forint elég lenne erre.

Felidézte: azért fordultak a kormányhoz, mert a jogi eljárások nagyon hosszúak, a fiatalok nem tudják kivárni a több éves procedúrát, és "láthatóan nem lesz fedezet", hiszen 3 milliárd a tartozás a hírek szerint. Elkeseredésükben fordultak a miniszterelnökhöz és az országgyűléshez, hogy a költségvetés általános tartalékai terhére segítsen az ország - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a ledolgozott órák számát csak a jelenléti ívekkel tudják igazolni, mert egy iskolaszövetkezetnél és a Humán Operátornál "eltűntek a papírok", nem adtak mindenkinek szerződést.

Fiák István kitért arra is, hogy Czeglédy Csaba egyik ügyvédje hétfő este sms-üzenetben megkereste az ügy egyik diák szószólóját azzal, hogy a politikust "nagyon bántja" az ügy, és szívesen felvásárolná az ő, valamint a másik szószóló követelését. A fiatal nyilvánosságra hozta ezt az üzenetet és azt írta, ha ennyire bántja Czeglédy Csabát a dolog, fizesse ki az összes károsultat.

Az úgynevezett Czeglédy-ügyben bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyészség. Czeglédy Csaba jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A gyanú szerint az általa vezetett, munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba, aki egy - a többi között magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő - szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

A Jobbik hiteltelennek tartja a Fidesz viselkedését Czeglédy Csaba ügyében, mert a kormánypárt a szombathelyi önkormányzatban az MSZP-vel összefogva megvédte az előzetes letartóztatásban lévő képviselőt.

Ügyészség: három újabb embert vettek őrizetbe

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon indítványt tett arra, hogy a nyomozási bíró rendelje el újabb három gyanúsított előzetes letartóztatását a több mint 3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás ügyében.

A gyanú szerint a dr. Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet a 2011 és 2016 évek közötti időszakban kiépített egy olyan céghálózatot, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet tevékenysége arra irányult, hogy az abban szereplők, így a bűnszervezet élén álló és a Humán Operátor Zrt-hez köthető személyek az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével mentesüljenek a diákmunka közvetítés után járó közterhek megfizetése alól.

A gyanú szerint a bűnszervezet a fenti időszakban a diákmunka közvetítéssel összefüggésben az állami költségvetésnek közel 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy az iskolaszövetkezetek szintjén az általános forgalmi adót, illetőleg a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg. A mai napon a Csongrád Megyei Főügyészség újabb három személy előzetes letartóztatását indítványozta a nyomozási bíró előtt. A gyanúsítottak valamennyien a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló személyek, akik a gyanú szerint közvetlenül dr. Czeglédy Csaba utasításai szerint látták el a bűncselekményt megvalósító feladatokat és működtek közre a bűnszervezet tevékenységében.

A főügyészség valamennyi gyanúsított vonatkozásában a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán tett indítványt a kényszerintézkedés elrendelésére. Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon fog döntést hozni. Mindezeken túlmenően az ügyészség indítványozta hét, 2017. június 13. napján őrizetbe vett gyanúsított, így köztük dr. Czeglédy Csaba gyanúsított előzetes letartóztatásának további két hónappal történő meghosszabbítását is.