Miért ne rabolhatta volna ki egy titkosszolgálat a letelepedési kötvényeket forgalmazó irodát?

Nagy port kavart az Arton Capital budapesti irodájának áprilisi kirablása, azonban fél év nyomozás után sincs gyanúsított az ügyben. Ami talán azért sem meglepő, mert a tettesek kulccsal, biztonsági kód ismeretében mentek be a letelepedési kötvényekkel kereskedő irodába, és pontosan tudták, hogy találják azt a több százmillió forint értékű eurót, amit aztán magukkal is vittek.

Az Index elképesztő dolgokat tudott meg az Arton Capitals irodájának kifosztásáról.

Mint ismert, ez a cég volt a legsikeresebb azok közül, akiknek a magyar kormány engedélyezte a kereskedést. A törvényben meghatározott kivételezett helyzetét annak köszönhette, hogy bolgár származású tulajdonosa, Balogh Radosztina egykoron Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt.

Az Orbán-kormány által felfüggesztett letelepedésikötvény-biznisz három év alatt 100 milliárd forintos hasznot generált ezeknek a kijelölt, offshore hátterű - éppen ezért nemzetbiztonsági kockázatú - cégeknek.

Éppen ezért ijesztő, hogy a "betörők" kulccsal és a biztonsági kód ismeretében jutottak be az irodába, 

pontosan tudták, hol vannak az eurokötegek (amik ott léte megint érdekes, hiszen a banki átutalással legalább nyomon lehet követni a piszkos pénzek útját), és azt is, hogy hol hol van az összes olyan fontos papír és a számítógépekkel összekapcsolt központi szerver, amelyen a kötvényüzlettel kapcsolatos összes fontos információt, köztük az ügyfelek adatait tárolták.

A százmilliók mellett ugyanis ezeket is elvitték.

Így egyáltalán nem meglepő, hogy felsejlik a rablás mögött a titkosszolgálati szál is - persze belső segítség mellett -, így esetlegesen külhatalmi központok hozzájutva olyan adatokhoz, amelyeket vagy megsemmisítenek, vagy pedig később felhasználnak;

alkalmasint azokkal zsarolhatják azokat a politikai döntéshozókat, akik benne voltak ebben az ügyben.

Több, egymástól független forrás is megerősítette az Indexnek, hogy létezik egy dokumentumcsomag, amelyben értékes információk vannak az Arton működéséről, belső ügyeiről, ezeken keresztül pedig a letelepedési kötvényüzlet titkairól. A lap úgy tudja, ez a „csomag” nem a betörésből származik, hanem egy olyan társaság állította össze, amely már régóta gyűjtögetett adatokat az Artonról.

A Jobbik alkotmányba foglalná, hogy egy kormány se vezethesse vissza a letelepedési kötvényeket

Staudt Gábor a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn a parlament ülésén elmondta, hogy pártja ismét benyújtotta alkotmánymódosító javaslatát, ami a szegény migránsok mellett a gazdag migránsok Magyarországon való letelepedését is kizárná. Emellett egy olyan kiegészítést tettek a korábban már több alkalommal benyújtott javaslathoz, ami megakadályozná, hogy a jövőben bármely kormány visszaállíthassa a jelenleg felfüggesztés alatt álló letelepedési kötvények kibocsátásának lehetőségét.

Így talán az sem meglepő, hogy még csak gyanúsítás sem történt az ügyben.