Itt az első hivatalos tájékoztatás az Arton Capital kifosztásának ügyében

Pintér Sándor válaszolt, nem lettünk okosabbak.


Többször foglalkoztunk az Arton Capital Kft.-vel, amely cégnek kusza csápjai Rogán Antal propagandaminiszterig és a titokzatos miniszterelnöki tanácsadóig, Habony Árpádig érnek.
Korábban az RTL Klub híradójának értesüléseire hivatkozva megírtuk, hogy a betörés során eltulajdonították a letelepedésikötvény-biznisz adatait tartalmazó szervert is. Az Index úgy tudja, hogy ezért is kellett 1300 (!) embert kihallgatni.
 
444.hu egy olvasója arról számolt be, hogy a rendőrségen mutattak neki egy telefonszámot, és a szám használójáról kérdezték. Ránézésre a fiatal nő nem tudta megmondani, kié. Azt mondták neki, hogy ezt a számot hívta a betörés éjszakáján, és tudni akarják, kivel és miről beszélt. 

A teljesség igénye nélkül ebből a rövid sajtószemléből is jól látható, hogy egészen elképesztő részletek látnak napvilágot, nem beszélve a különböző fórumokon megfogalmazott felvetésekről. Talán a tisztánlátás, de a tájékozódás igénye mindenféleképpen vezette Sneider Tamást, az Országgyűlés és a Jobbik alelnökét, mikor kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez

Hol tart a nyomozás az Arton Capital kifosztása ügyében? (IDE kattintva megtekinthető) címmel.

Sneidert egyebek mellett az érdekelte, hogy 

- a bűncselekmény óta eltelt időszakban milyen nyomozati lépések megtételére került sor;
- mi a nyomozás határideje;
- hány fő kihallgatására került sor eddig;

továbbá
- vizsgálják-e az önbetörés lehetőségét?

Pintér Sándor válaszadási kötelezettségét egy mondatban elintézte. Nem, a nyomozás határidejét sem tudta megadni, de ezúttal legalább megkímélte a nyilvánosságot a "nyomozás érdekeire" történő hazug hivatkozástól.

"Tekintettel arra, hogy a fenti ügyben az eljárás jelenleg is folyamatban van, annak lezárásáig nem áll módomban tájékoztatni az ügy részleteiről"

- fogalmazott Magyarország belügyminisztere 3 hónappal a bűncselekmény elkövetése után. Ellopott szerver és 500 millió forint készpénz ide, példátlan kihallgatási hullám oda, konkrétum nincs. Akkor maradnak a kérdések:

 - Megszokott dolog félmilliárd forintot a fiókban tartani?
 - Sokan tudhattak a fiók titkáról?
 - Kinek lehet szüksége egy ilyen szerverre?
 - Ha a nyilvánosság általában segíti a nyomozást, akkor ebben az esetben miért hallgattak ilyen sokáig?
 
Ha nem titkosítják, akkor talán egyszer választ kapunk ezekre a kérdésekre is.
 
KL