Vizsgálat indul a Telekomnál a fideszes luxuskonferencia ügyében

Vajon kiderül, hogy pontosan mennyiért vették meg a Fidesz lelkét a multik?

A lap cikkében említést tesz arról a TV2-felvételről, mellyel már portálunk is foglalkozott.

A Mokka adásában Rogán Antal elismerte:

a Fidesz prominensei a Magyarországon jelenlévő nemzetközi nagyvállalatok vezetőségével vettek részt az előadáson, és a multik fizették a luxuskonferencia költségeit.

Rogán erényként hangsúlyozta, hogy a Fidesznek egy fillérjébe sem került az egész,

de ez mondhatni természetes egy olyan esemény kapcsán, amin elvileg épp a narancsos politikusokat akarták behálózni...

A fideszes politikus a videóban arról is beszélt, hogy az esemény szerezésébe egy rendezvényszervező céget is bevontak, ám elismerte:

"mint személyes vendéglátó", ő hívta meg David Plouffe-fot.

Somogyi: két éven át készítették elő a kampányguru és a Fidesz találkozóját

Tüntetést szervez az Orbán-kormány mérhetetlen szintű korrupciója ellen Somogyi Péter üzletember, aki pár nappal ezelőtt kínos helyzetbe hozta a Magyar Telekomot és a Fideszt azzal, hogy a sajtó elé tárta egy 2009-es háttérbeszélgetés részleteit. Somogyi Péter az Alfahírnek azt mondta, hogy számít a támadásokra de úgy érzi, a multicég nem cáfolta őt meg, amit pedig tagadnak, az igenis megtörtént.

Frissítés

Alább közöljük a Magyar Telekom szerkesztőségünkhoz eljuttatott állásfoglalását az üggyel kapccsolatban:

A Magyar Nemzetben ma megjelent, ismételten valótlan állításokat tartalmazó írására, illetve a lap múlt pénteki számában megjelent korábbi cikkel kapcsolatban a Telekom összhangban korábbi nyilatkozatával a következő tájékoztatást nyújtja:
 
David Plouffe az internet és a közösségi média egyik első számú szakértőjeként 2009. december 1-én egy budapesti nyilvános konferencián tartott előadást, amelyet a Magyar Telekom az akkor legnagyobb hazai közösségi portál, az IWIW tulajdonosaként szakmai szempontok alapján szponzorált.
 
Az esemény tehát, amelyet a Magyar Nemzet titkos megállapodás eredményének mutat be, a Telekom által nyilvánosan szponzorált esemény volt, amely semmilyen belső vagy külső szabályozást nem sértett, releváns szakmai rendezvényként megfelelt a cég szponzorációs gyakorlatának.
 
A Magyar Nemzet cikke csúsztat, amikor a belső tájékozódást és információgyűjést úgy próbálja beállítani, mintha az a saját valótlan állításait, csúsztatásait erősítené. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Magyar Telekomhoz hasonlóan szigorú etikai normák között működő nagyvállalatoknál a komoly és jól működő megfelelőségi programok természetes része, hogy az ilyen típusú állításokat a cég autonóm megfelelőségi (ún. compliance) területe megvizsgálja.
 
Másfelől emlékeztetnénk, hogy pont 2010-től érte el a távközlési szektort az a különadó, amelynek eredményeként a Magyar Telekom 2010-től évente csaknem 30 milliárd forint különadót kényszerült fizetni, piaci pozíciójánál fogva az ágazati különadó a legnagyobb mértékben a Telekomot érintette. Teljesen alaptalan tehát az az állítás, miszerint a Telekom bármilyen piaci előnyt élvezett, politikai támogatást kapott volna a 2010-es választásokat követően.
 
Még pénteken, az első cikk megjelenése kapcsán a Telekom formális helyreigazítási kérelmet küldött a Magyar Nemzet és az mno.hu szerkesztőségének, a cég ezt követően is minden szükséges további jogi lépést megtesz.