Toronymagasan a Fidesz a legelutasítottabb párt - A Jobbik a legvalószínűbb alternatíva

Erodálódnak Orbánék.

A felmérés szerint míg augusztusban 26, addig szeptemberben

már 31 százaléknyian utasították el egyértelműen a Fidesz–KDNP-t, azt állítva, hogy semmiképpen sem adnák rájuk a voksukat.

Ezzel együtt csökkent az ellenzéki pártok iránti ellenszenv: a válaszadók 15 százaléka zárja ki azt, hogy az MSZP-re szavazzon,

és mindössze 12 százalék utasította el a valódi alternatívát kínáló Jobbikra történő voksolást.

A parlamenti pártok közül az LMP érte el a legjobb eredményt, mindössze 2 százalék zárta ki a lehetőséget, hogy az ökopártra szavazzon.

A Jobbik építkezhet a legbiztosabban

Az Iránytű Intézet kutatása azt is kimutatta, hogy a pártok közül a legnagyobb „szavazói tartaléka” a Jobbiknak van.

A legtöbben ugyanis a Vona Gábor vezette pártot említették arra a kérdésre, hogy kire húznák az ikszet, ha az elsődlegesen kiválasztott pártjukra valamiért nem szavazhatnának.

A kutatás szerint a Jobbikot 13, míg az LMP volt, 10 százalék nevezte meg alternatívaként.

A XX. század pártjai elfogytak

A Fideszt, a KDNP-t és az MSZP-t ugyanakkor mindössze 5 százalék tartja második lehetőségnek.

14 százaléknyi olyan választó is akadt, aki állítása szerint csak az eredetileg preferált pártjára szavazna; legnagyobb arányban a kormánypártok szimpatizánsai döntenének így.

Ennek ellenére a fideszes bázis negyede nevezte meg második pártjaként a Jobbikot, 12 százalékuk pedig az LMP-t. A jobbikosokn kevesebb mint negyede voksolna a kormánypártokra, ha Vonáékra nem tudna, az LMP-t viszont már többen, 22 százalék választaná ilyen esetben.

Az önmagát villám sebességgel fölszámoló MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatóit tekintve – a felmérés szerint – annyira nincs nagy "átjárás": a szocialista szimpatizánsok mindössze 9 százaléka szavazna át a DK-ra.

A legtöbben - 29 százalék - közülük is inkább a Jobbikot nevezték meg második pártjuknak, míg 27 százalék az LMP-t.

A DK-s tábor negyede viszont hajlandó lenne az MSZP-re szavazni - ha Gyurcsányékra valamiért nem tudna -, de

17 százalék náluk is inkább a Jobbikot választaná, 10 százalék pedig az LMP-t.

A jobbikosok külön váltanák le az Orbán-kormányt

Arra voltak kíváncsiak: mennyire szeretnék az ellenzéki szavazók, hogy a pártjaik összefogjanak a Fidesz ellen. A közvélemény-kutatás szeptember második felében készült még Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt visszalépése előtt. A felmérés szerint az ellenzéki szavazók pártállástól függően megosztottak a kérdésben.