Erzsébet-utalvány: ismét jön a karácsonyi "ajándék" a nyugdíjasoknak

Ne felejtsük el, emlékezzünk erre, amikor majd szavazunk!

Úgy tűnik, már nem elegendő a nettó ostoba hazudozás, a Fidesz bevet mindent, hogy a nyugdíjasok körében megőrizze népszerűségét. A fiatal demokraták ezért az úgynevezett nyugdíjprémium mellett (amit ugye még Bajnaiék tettek lehetővé, de eddig nem lehetett osztogatni) ismét kiutalja a nyugdíjasoknak karácsony előtt a 10 ezer forintos utalványokat.

Közpénzből fizetett kampány 

Először Magyarország történetében nyugdíjprémiumot fizet a kormány novemberben, ilyen még nem volt, ez egy előrelépés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban. Tudják, ez az a nagyonfüggetlen szervezet, amelynek elnökét Orbán Viktornak, alelnökét pedig Novák Katalinnak hívják. Utóbbi mindösszes 40 éves. 

A miniszterelnök kiemelte: "Olyan országot akarunk építeni, amelyben minden nemzedéknek megvan a maga helye, egy többgenerációs Magyarországban gondolkodunk".

A fiatalok harmada kivándorolna

A 19-29 éves dolgozó fiatalok 36 százaléka tervezi a külföldi munkavállalást. Azonban nemek között jelentősek az eltérések: a dolgozó férfiak fele, míg a nők mindössze 16 százaléka keresné kenyerét külföldön - derül ki a Napi.hu által ismertetett K&H fiatalok jóléti indexéből.

A kormányfő a tanácskozáson közölte azt is: javasolják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is kapjanak karácsony előtt 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok.
    
A nyugdíjprémiumról szólva Orbán Viktor elmondta: a kiszámításának alapja a 4,1 százalékra tervezett gazdasági növekedés. A háttere pedig az, hogy ha a gazdaság jól teljesít - 3,5 százalék fölött -, akkor abból az egész országnak többlete keletkezik, amiből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell, mert "ha sikeres az ország aktív része, akkor legyen sikeres a már inaktív része is", hiszen az ő munkájuk hozzájárult a most aktívak sikeréhez - fejtette ki.

Frissített adatok: több mint 600 ezer magyar él külföldön!

A kivándorlás mértékéről közölt adatokat a portfolio.hu gazdasági portál, amelyből kitűnik, hogy ez a tendencia nem hogy megállni látszana, ellenkezőleg: egyre erősebben fejti ki a káros gazdasági és társadalmi hatását. A portfolio.hu a tagállamok statisztikai hivatalával vette fel a kapcsolatot, illetve az Eurostat adataira is a támaszkodott, amikor összeállította a listáját.

Beszélt arról is, hogy 2018-ra 4,3 százalékos bővülést terveznek, így "jó reményünk van arra, hogy (...) 2018-ban is lesz nyugdíjprémium", vagyis várhatóan nem egy egyszeri eseményről van szó. A kormány terve egyébként az, hogy a gazdaság növekedése tartósan 3-5 százalék között legyen, sőt egyszer érje el az 5 százalék fölötti szintet is - közölte.

Ha Ön 50 évesnél fiatalabb, kevesebb, mint a fizetése felét kapja majd nyugdíjként

A nyugdíjszakértő szerint a népesség folyamatos csökkenése miatt hamarosan „demográfiai sivatag" alakulhat ki, amelyben egyre kevesebb ember befizetéséből kellene egyre több nyugdíjast ellátni. Az eleve veszélyes helyzetet még drámaibbá teszia rendkívüli módon felpörgött elvándorlás.

A miniszterelnök felidézte, 2010-ben megállapodást kötöttek a nyugdíjasokkal arról, hogy megőrzik a nyugdíjak értékét, amit sikerült tartani, sőt szerény növekedés is történt.

Az egészségügy és az oktatás mellett a nyugdíjakra is alig jut pénz

2008 óta GDP arányosan 11-ről 9 százalékra csökkentek a nyugdíjakra fordított összegek, amely messze elmard a 13 százalékos uniós átlagtól - emelte ki a legnagyobb ellenzéki párt politikusa. Majd hozzátette: ez azt mutatja, hogy nemcsak az oktatásra és az egészségügyre hanem a nyugdíjrendszerre is alig jut pénz.

Azt is kiemelte, hogy az államadósság minden évben csökken, a nyugdíjakat nem hitelből fizetik és emelik, hanem az ország saját teljesítményéből.

7,1 millió forint az Önre jutó államadósság

A portál az OECD Facebook-oldalán közzétett diagram alapján azt írja, Magyarország esetében 26 770 dollár, vagyis 7,1 millió forint az egy főre jutó államadósság.Összehasonlításképp: a lengyeleknél ez az adat 19 824, a szlovákoknál 18 426, a cseheknél pedig 17 383 dollár.

Az ülésen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kifejtette: a kormány azt javasolja, hogy ne csak azok kapják meg a nyugdíjprémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.

A Fidesz halálukig dolgoztatná a férfiakat

Ismeretes, a Jobbik 2014-es választási kampányában is kiemelt jelentőséggel szerepelt a férfiak 40 év munkaviszonyt követő nyugdíjazása. Azt, hogy a nemzeti párt ezt valóban komolyan vette, jól példázza, hogy a négy kérdéses aláírás-gyűjtési akció során ebben a témában is próbált nyomást gyakorolni az Orbán-kormányra.Azóta már, civil kezdeményezésre elindult a népszavazás kitűzéséért is az aláírásgyűjtés.Ebbe viszont nem nyugszik bele a Fidesz.