Az egészségügy és az oktatás mellett a nyugdíjakra is alig jut pénz

2008 óta GDP arányosan 11-ről 9 százalékra csökkentek a nyugdíjakra fordított összegek.

2008 óta GDP arányosan 11-ről 9 százalékra csökkentek a nyugdíjakra fordított összegek, amely messze elmard a 13 százalékos uniós átlagtól – emelte ki a legnagyobb ellenzéki párt politikusa. Majd hozzátette: ez azt mutatja, hogy nemcsak az oktatásra és az egészségügyre hanem a nyugdíjrendszerre is alig jut pénz. Mind Budapesten, mind vidéken egyre nagyobb probléma a nyugdíjas szegénység.

A nyugdíjasok elszegényedése elsősorban az alacsonyan tartott bérek miatt tovább fog növekedni, a Jobbiknak azonban határozott célja, hogy változtasson ezen a folyamaton – mondta Sneider Tamás. Úgy véli, hogy erre akkor lesz lehetőség, ha a béreket sikerül felzárkóztatni a nyugat-európai átlaghoz.

Sneider Tamás a növekvő infláció miatt azt javasolta, hogy az egyszeri, maximum 20 ezer forintos nyugdíj-prémiumot már most fizessenek ki a nyugdíjasoknak, ezt ugyanis 3,5 százalékos GDP növekedés fölött lehetővé teszik a jelenlegi törvények. A Jobbik politikusa sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a leginkább rászoruló szerény nyugdíjjal rendelkezők esetében ez csupán mindössze egy százalékot jelenthet majd, ezért a jelenlegi rendszer átgondolását javasolta.