Jöhetne már az a bérunió, mert szép lassan kiürül Kelet-Közép-Európa

Persze hazánk még ebben a tekintetben is kilóg a sorból.

A portfolio.hu összeállításából kiderül, hogy becslések szerint csak Romániából több mint 3 millióan vándorolhattak el. Nem véletlen, hogy az egész régió egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, viszont mi még ebből a szempontból is kilógunk a sorból.

A KSH elnöke szerint "nem jelent komoly problémát", hogy hatszázezer magyar menekült el a nyomor elől

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Vukovich Gabriella a Központi Statisztikai Hivatal vezetője. Egy ilyen beszélgetés ritkán érdekes, normális esetben inkább csak a szakmát és az adatok szerelmeseit hozza lázba. Ezúttal azonban nem csak az ország demográfiai és foglalkoztatási helyzetéről kaphattunk képet - de belenézhettünk a Nemzeti Cinizmus Rendszerének mélységes, éjsötét kútjába is.

A lap a legnépszerűbb célországoknak az Egyesült Királyságot, Németországot, Ausztriát, Svédországot és Írországot jelölte meg; Magyarországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, valamint Romániából hivatalosan 3,7 millióan vándoroltak ezekbe az államokba.

Ugyanakkor ezek a statisztikai adatok valószínűleg eltörpülnek a valós számokhoz képest.

Csak Lengyelországban 2011-ben 2,2 milliós elvándorlásról beszéltek, miközben a helyi sajtóban 2,6-2,7 milliós számot tartottak reálisnak. Sőt, most már úgy becsülik, A lengyelek például úgy becsülik, hogy 2015 végéig a munkaképes korú lakosságuk 12 százaléka ment el csak az Egyesült Királyságba, hogy ott dolgozzon.

Romániában összesen mintegy 8 millióra teszik a külföldön élők számát, ebből egy 2013-as kormányzati nyilatkozat szerint 2,7-3,5 millióan lehetnek Nyugat-Európában. Vagyis a lap által említett egymilliós szám csak töredéke a teljes képnek. 2016-os adatok szerint Olaszországban több mint 1,15 millió, Spanyolországban pedig több mint 684 ezer román élhet, csak ezek után jön Németország és az Egyesült Királyság.

A portfolio.hu arra is figyelmeztet: az utóbbi bő évtized tömeges kivándorlása miatt a régióban egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány.

Magyarország még ebben a tekintetben is kilóg a sorból, nálunk a feldolgozóipari cégek több mint 80 százaléka számol be arról, hogy nem talál elegendő dolgozót.

A régió többi országában ez az arány 30-40 százalék körül van, Romániában pedig a tíz százalékot sem éri el.

Az ő útjukat nem állja kerítés: Orbánék tavaly 180 millióért toboroztak ukrán munkaerőt

A Fidesz-kormány továbbra is kitart amellett a korszakalkotó ötlete mellett, hogy a horrorisztikusan alacsony fizetések miatt nyugatra menekülő tömegek helyét olcsó vendégmunkásokkal kell betölteni, ha törik, ha szakad. Így ahelyett, hogy megszüntetnék a nyugati multik szinte korlátlan támogatását, és az értéket, illetve munkahelyeket teremtő magyar vállalkozásokba és oktatásba öntenék az állami pénzeket, 180 milliót dobnak ki arra, hogy ukránokat ejtőernyőztessenek ide a sosem látott munkaerőhiány felszámolására.

S ezen még az sem segít, ha ukrán vendégmunkások tömegét engedik be a régióba.