Hűtlen kezelés miatt jelentették fel a fideszes polgármestert - hiába várnak a fizetésükre a tanárok

Évek óta hiába várják a pénzüket a tanárok, pert indítottak.

Októberben beszámoltunk róla: többen fordultak panasszal a parlamenti pártokhoz a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakiskola tanárai, diákjai és a szülők közül is.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője Egerben tartott sajtótájékoztatóján ismertette a panaszokat: Bóta József, Szihalom papíron független, ám Fidesz-tag polgármestere - Nyitrai Zsolt helyi fideszes országgyűlési képviselő barátja - korábban intézményvezetője volt a Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának, mely több havi fizetéssel maradt adósa a pegagógusoknak, a diákoktól pedig annak ellenére szedett be fejenként 40 ezer forintot az alapítványnak, hogy a tanév elejétől már más volt az iskola fenntartója. A diákok Bóta cégeinél dolgoznak szakmai gyakorlat címén, többet, mint amit a törvény lehetővé tenne, fizetés nélkül. Mirkóczki akkor válaszokat várt a felmerült kérdésekre, és felszólította Bótát, hogy tisztázza magát, ám a polgármestertől azóta sem láttunk választ.

A diákokat ingyen dolgoztatja, a szülőket 4 millióval húzhatta le a fideszes polgármester

Bóta József, Szihalom független, ám Fidesz-tagsággal rendelkező polgármestere korábban intézményvezetője volt a Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának. 2016 szeptemberében az iskola üzemeltetését átvette az Egri Szakképzési Centrum. Bóta József azonban ezt megelőzően, augusztusban az iskola összes diákjától beszedte a 40 ezer forintos alapítványi hozzájárulást - azt a látszatot keltve, hogy az Alapítvány továbbra is az iskola fenntartója lesz.

Bótát a sajtótájékoztatót követően sikerült elérnünk, ám nem sokkal később visszahívott minket, és - meglehetősen szokatlan módon - azt mondta, nem járul hozzá, hogy ismertessük a saját álláspontját.

Csökkenő fizetések, üres ígéretek

Cikkünk megjelenését követően portálunkat felkereste Nagy András, az egykor Bóta által vezetett intézmény egykori alkalmazottja, aki részletesen mesélt nekünk a fizetések elmaradásáról és az iskola különös ügyeiről.

A nem állami fenntartású iskolát majd két évtizeden keresztül vezette Bóta József, egészen 2016. augusztus 31-ig. 2015-ben pénzügyi nehézségekre hivatkozva június 1-től augusztus 31-ig valamennyi dolgozó fizetését csökkentette, szóbeli ígéretet téve, hogy novemberben pótolják majd az így elmaradt járandóságot.

Erre a mai napig nem került sor, igaz, a dolgozók ezt utólag már nem is tudják visszakövetelni.

"Ezt én a magam részéről már nem is várom el, hiszen aláírásommal elfogadtam a munkaszerződésem közös megegyezéssel történő módosítását. Ha ezt nem teszem, már akkor lapátra kerülök" - mesélte nekünk Nagy András, az intézmény volt dolgozója.

2015. szeptemberétől az iskola fenntartását a pénzügyi nehézségek enyhítésének reményében átadták a Magyar Pünkösdi Egyház Kelet Humán Szolgálatának, ám az új fenntartó meghagyta Bóta József munkáltatói és gazdálkodói jogkörét. Úgy tűnt, a helyzet rendeződhet, de csak még rosszabb lett: 2016. márciusában

Bóta az új fenntartóval fennálló fizetési problémákra hivatkozva valamennyi dolgozó fizetését csökkentette: az alapbért 10%-kal, és a pótlékokat is visszavonta 2 hónapra.

A viszony Bóta és az egyház között megromlott. Felmerült, hogy az iskola 2016 szeptemberétől átkerül az Egri Szakképzési Centrum fennhatósága alá, a helyzet így végre valóban rendeződhet. (Ekkor szedte be nyáron mégis az alapítvány a diákoktól a fejenként 40 ezer forintos alapítványi hozzájárulást, holott a követező tanév során már nem ők látták el a fenntartói feladatokat.)

A nyugdíjasokat elküldték, a többieknek sem fizettek

Nagy András számára ez sem jelentett segítséget: Bóta a Szakképzési Centrumon keresztül közölte, hogy a nyugdíjas dolgozók - mint ő is - foglalkoztatására augusztus 31. után már nem lesz lehetőség. Beletörődött a helyzetbe, és bízott benne, hogy az új fenntartó legalább rendezi a felé fennálló tartozást. A munkaviszony megszüntetéséről szóló írásos dokumentumot azonban meg sem kapta, így szeptember 12-én Bótánál tett panaszt a jogállásának és járandóságainak rendezetlensége miatt.

Miután munkaügyi per megindítását helyezte kilátásba, Bóta mosolyogva azt mondta, "nyugodtan", majd megmutatta a papírt, mely szerint már nem ő az intézmény vezetője, így a felelősséget sem vállalja semmiért.

Igazgató, papírok nélkül

Miután az iskola új fenntartót kapott, Bóta Józsefet követően ideiglenesen lánya, Bóta Katalin Judit lett az iskola igazgatója. Pozícióját azonban nem tarthatta meg hosszú évekig, mikor ugyanis a pozícióra hivatalos pályázatot írtak ki, kiderült: nem is rendelkezik az ehhez szükséges végzettséggel. Az intézmény holnapján egyébként a mai napig az ő neve szerepel intézményvezetőként.

Három nappal később végül pénz érkezett Nagy András számlájára, ám jóval kevesebb, mint amennyi járt volna. 

"Felhívtam a volt intézmény volt Gazdasági Hivatalát, ahol közölték, hogy az augusztusi fizetési jegyzékemen elszámolták az augusztusi bért, a három tavaszi hónapon visszatartott bért, továbbá 14 nap ki nem adott szabadságom megváltását, de az igazgató úr utasítására csak a felét tudták utalni, mert nincs pénz".

Kiderült, hogy azok sem jártak sokkal jobban, akiknek megmaradt a munkahelyük:

a Szakképzési Centrum által átvett dolgozók egy forintot sem láttak az augusztusi bérükből, ahogy az érettségi és a szakmai vizsgák után járó közreműködési díjukat sem kapták meg.

Hová lett a pénz?

Bóta József széttárta a karját - mondván, neki már semmi köze az intézményhez. A volt igazgató azt állítja - ezt portálunknak is elmondta a letiltott nyilatkozatában -, hogy korábban azért nem tudott fizetni, mert a Magyar Pünkösdi Egyház Kelet Humán Szolgálata nem fizetett eleget. Kerestük az egyházat is, hogy részletesen megismerjük az ő verziójukat, ám megkeresésünkre négy napja nem válaszolnak. 

Az érintett pedagógusoktól azonban úgy tudjuk, a Pünkösdi Egyház azt állítja, fizetett,

Bóta Józsefet pedig hűtlen kezelés miatt feljelentette az Egri Rendőrkapitányságon.

Nem ez az egyetlen per az ügyben: az intézmény egykori dolgozói közül szinte valamennyien jogi úton próbálnak hozzájutni a pénzükhöz.

Nagy András - miután a Nemzetgazdasági Minisztériumot is hiába kereste - szintén perel: mint mondta, arról már letett, hogy pénzét viszontlássa, de bízik benne, hogy legalább kiderül, ki követte el a költségvetési csalást - mert szerinte az világos, hogy erről van szó. Bár az ügy még folyamatban van, a jelek egy irányba mutatnak.