A diákokat ingyen dolgoztatja, a szülőket 4 millióval húzhatta le a fideszes polgármester

A tanárokat nem fizette ki, a szülőket átverte, a diákokat ingyen dolgoztatja - állítják többen.

Bóta József, Szihalom független, ám Fidesz-tagsággal rendelkező polgármestere korábban intézményvezetője volt a Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának.

40 millió a semmire?

2016 szeptemberében az iskola üzemeltetését átvette az Egri Szakképzési Centrum. Bóta József azonban ezt megelőzően, augusztusban az iskola összes diákjától beszedte a 40 ezer forintos alapítványi hozzájárulást - azt a látszatot keltve, hogy az Alapítvány továbbra is az iskola fenntartója lesz. A diákokat, a szülőket és a családokat így összességében 4 millió forinttal károsították meg. Bár a húzás a hatályos jogszabályok szerint nem törvénytelen, súlyos etikai kérdéseket vet fel.

Nemcsak a szülők, a pedagógusok is panaszkodnak: állításuk szerint az intézményben 2015-ben és 2016-ban, az Egri Szakképzési Centrumba olvadás előtt több esetben bért csökkentettek és pótlékokat vontak meg, a tanárok szerint törvénytelenül. 2016 nyarán az iskola egyetlen dolgozója sem kapta meg egyhavi fizetését, ezzel kapcsolatban több per is folyamatban van.

Ingyen dolgoztatták a diákokat

Panaszkodnak a diákok is, akiket többek állítása szerint többet dolgoztatnak, mint amit a törvény lehetővé tenne. Az iskola elvégzéséhez szükséges gyakorlatot a tanulókkal a Nemzeti Kávézóban, az Agria Étteremben és a Szent Lőrinc cukrászdában végeztetik, melyek kivétel nélkül Bóta József tulajdonában állnak.

Ide tartozik egy korábbi eset is: 2015 júniusában Bóta József Szihalom polgármestereként a saját testületével megszavaztatott egy 2,5 millió forintos összeget a saját cégének, a Gaszting Kft.-nek. A cégnek korábban ügyvezetője volt, ám mivel a cégvezetéstől eltiltották, már csak a tulajdonosa - az ügyvezetői feladatokat itt is felesége látja el. A pénzt azért kapta meg a cég, hogy megrendezze a Szihalmi Kemencés Napokat. A rendezvényen végül szintén az iskola diákjait dolgoztatták szakmai gyakorlat címén, de a munkáért egy forintot sem kaptak.

A fentiekről Mirkóczki Ádám, a Jobbik egri országgyűlési képviselője számolt be sajtótájékoztatóján. Mint mondta, senkit sem kíván megvádolni, de Bótának tisztáznia kell magát a felmerült ügyekkel kapcsolatban.

Mirkóczki szerint az is különös, hogy Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője miért nem tett lépéseket, hiszen elsőként őt keresték meg a pedagógusok és a szülők is. Nyitrai hozzáállása persze nem meglepő annak tükrében, hogy a politikus Bóta Józseffel barátságot ápol.

Bóta elmondta a véleményét, aztán nem engedte, hogy megjelenjen

Bóta József portálunk megkeresésére reagált az összes felmerült kérdésre, ám később azt mondta, mégsem járul hozzá, hogy álláspontját közzétegyük. Bár megtehetnénk, hogy akarata ellenére teret adunk véleményének, eleget teszünk kérésének, így cikkünkben csak a sajtótájékoztatón elhangzott információkat ismertetjük.

Mirkóczki Ádám az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordul, hogy a panaszosok álláspontját részletesen ismertesse és követeli, hogy a tárca folytasson le egy mindenre kiterjedő vizsgálatot.