2017. 11. 14. 19:44

Titkos paktum: külföldi dzsihadisták százait engedhették el Rakkából, akik visszatérnének Európába

Október közepén jelentették be, hogy az Iszlám Állam "fővárosaként" ismert Rakkából kiűzték az Iszlám Állam utolsó egységeit is. Azt már akkor is lehetett sejteni, hogy a történet nem teljesen kerek, a BBC azonban a szíriai háború történetének talán legperverzebb paktumáról rántotta le a leplet. 

Az egy hónappal ezelőtti győzelmi jelentésben nem titkolták, hogy A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) - amelyet az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogat - megállapodást kötött az Iszlám Állammal, amelynek értelmében

275 szíriai dzsihadista távozhatott a városból.

tegnap azonban a "Rakka mocskos titka" című riportban a brit közszolgálati csatorna  egyértelmű bizonyítékokat - fotókat és videókat - hozott nyilvánosságra arról, hogy

az ISIS pribékjei állig felfegyverkezve hagyhatták el a várost. 

A BBC úgy tudja, az evakuált harcosok több tonna lőszert is vittek magukkal. A videókon látszik - és ezt a csatonrának szemtanúk is megerősítették - hogy a teherautókon AK47-esekkel felszerelkezett férfiak ültek. 

A dzsihadisták elszállítására az SDF civil sofőröket bérelt fel, akik szürreális jelenetekről számoltak be. Volt olyan csoport, amelynek minden tagja - a nők és a gyerekek is - robbanóanyagot szíjaztak magukra, és azzal fenyegetőztek, hogy, ha bármilyen átverést szimatolnak, levegőbe repítik a kamiont. A pribékek út közben egyáltalán nem viselkedtek vert seregként, többen hangosan szidalmazták, sőt bántalmazták is a sofőröket is, azt harsogva, hogy vissza fognak térni. 

Mindez az amerikaiak szeme láttára történt,

akik egyébként azt állítják, a paktumot nem ők, hanem szíriai patronáltjaik  kötötték, és ha rajtuk múlt volna, egyetlen ellenséges katonát se engedtek volna ki a városból. 

"Mi senkit sem engedtünk volna el. Ám a mi stratégiánk lényege, hogy mindent a helyi vezetőkkel, általuk és rajtuk keresztül intézünk a terepen."

A történetet még durvábbá teszi, hogy  - bár októberben még azt állították, csak szíriai harcosokat engedtek szabadon - számos szemtanú azt mondta a BBC-nek, hogy

az evakuálás során nagyon sok külföldi is kijutott Rakkából.

Nagy részük pedig a vereség után nem akar Szíriában maradni, inkább visszatérne oda, ahonnan jött. Embercsempészek arról számoltak be a csatornának, hogy az ostrom után nagyon fellendült a forgalmuk. Egyikük azt is elmondta: 

a szíriai-török határon a legtöbb átcsempészett dzsihadista külföldi volt, sokan franciául, vagy angolul beszéltek."

A török határ közelében mikrofonvégre kaptak egy Franciaországból érkezett ISIS harcost, aki azzal fenyegetőzött, hogy 

"számos testvérünk visszament Franciaországba, hogy támadásokat kövessenek el. Ez lesz a leszámolás napja!"