Iránytű: a kormánypártok a legelutasítottabbak a szavazók között

Saját táborát viszont meg tudta tartani 2014-hez képest a Fidesz-KDNP.

A kormánypártok után a legtöbben az MSZP-t (18), a Jobbikot (15), illetve a Demokratikus Koalíciót (11) jelölték meg, amikor arról kérdezték őket, melyik pártra nem szavaznának egy most vasárnapi voksoláskor. A kisebb támogatottságú pártoknak jellemzően egy-két százalékos volt az abszolút elutasítottságuk.

A kutatásban kiemelik: a felmérés során csak egy pártot lehetett megjelölni, tehát az, hogy például a Fideszt a megkérdezettek 28 százaléka elutasítja, nem azt jelenti, hogy a fennmaradó 72 százalék elégedett volna vele. Mindegyik választói csoport abszolút többsége a kormánypártokat utasítja el első helyen, leszámítva a Fidesz–KDNP táborát, illetve a pártpreferenciájukat titkolókat és azokat, akiknek nincs ilyen.

A Fidesz–KDNP szavazóinak 31 százaléka nem szavazna az MSZP-re, 23 százaléka a Jobbikra, 21 százaléka pedig a Demokratikus Koalícióra.

Példátlan összeomlás a baloldalon: minden párt és szervezet 10 százalék alatt áll!

Az Iránytű Intézet adatai szerint a biztos pártválasztók között a Fidesz-KDNP népszerűsége októberben hat százalékkal növekedett, és jelenleg 49 százalékon áll, míg a Jobbik vonatkozó adatai nem változtak, 22 százalékot mértek náluk.Nagyobb mozgás az úgynevezett baloldalon volt.

Az Iránytű Intézet azt is vizsgálta, hogy a választók melyik pártra adnák le voksukat, ha a kedvencükre nem szavazhatnának.

A megkérdezettek 13 százaléka az LMP-t említette második kedvencként, a Jobbikot 11 százalék. A felmérés alapján 27 százalék nem szavazna, vagy elsődleges preferenciájában bizonytalan, míg 19 százalék biztosan nem szavazna másra, mint kedvenc pártjára.

A Momentum, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik választóinak relatív többsége az LMP-re szavazna, az MSZP támogatóinak relatív többsége pedig a Demokratikus Koalíciót támogatná. A Fidesz–KDNP szavazóinak 22 százaléka voksolna a Jobbikra, 13 az LMP-re.

A kutatásából az is kiderült: a 2014-es választáshoz képest a Fidesz–KDNP pártszövetség tudta leginkább megtartani a táborát, egykori szavazóinak 80 százaléka ma is a kormánypártok mellett volna. A Jobbik egykori támogatóinak 63 százaléka voksolna ma is a pártra, 14 százaléka átpártolt a Fideszhez, 11 százaléka pedig elbizonytalanodott.

A 2014-es baloldali összefogásra voksolók relatív többsége, mintegy 26 százaléka a Demokratikus Koalícióra szavazna, 13 százaléka adná szavazatát az MSZP-re, míg 9-9 százaléka az LMP-t, illetve a Jobbikot támogatná.