Példátlan összeomlás a baloldalon: minden párt és szervezet 10 százalék alatt áll!

Az Iránytű Intézet legfrissebb kutatása szerint Botka László megpuccsolása végleg betett az MSZP-nek, és kapcsolt szervezetinek. Érdekes, hogy miközben a baloldal támogatottsága csökkent, a Fideszé növekedett.

Az Iránytű Intézet adatai szerint a biztos pártválasztók között a Fidesz–KDNP népszerűsége októberben hat százalékkal növekedett, és jelenleg 49 százalékon áll, míg a Jobbik vonatkozó adatai nem változtak, 22 százalékot mértek náluk.

Nagyobb mozgás az úgynevezett baloldalon volt. Az MSZP támogatottsága a szeptemberi 11-ről 7 százalékra csökkent, így most már csak egyetlen ellenzéki párt áll a lélektani 10 százalékos vonal fölött, ez pedig a Jobbik.

Fontos még megjegyezni, hogy a Jobbik a teljes népesség körében erősödött, és így tett az LMP is.

Az MSZP viszont ebben a körben mindössze hat százalékkal bír, ez az Iránytű adatai szerint mindössze félmilliós tábort jelent.

Természetesen azt se feledjük, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében egyre nehezebb a közvélemény-kutatók dolga. Amíg korábban egy sikeres interjúhoz elég volt átlagosan 2-4 telefon, most már 5-6, sőt vannak olyan körzetek, ahol 11 hívásra van szükség egy érdemi válaszhoz.