A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Vladimir Makei belorusz külügyminiszter (b2) az Európai Unió és a Keleti Partnerség országainak brüsszeli csúcstalálkozóján 2017. november 24-én. A magyar miniszter mellett Rusz Harry Alex PSC-nagykövet (j) és Benkő Levente helyettes államtitkár (j3). MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád
2017. 11. 24. 17:02

Magyarország nem támogatja Ukrajna EU-s integrációját, míg két lábbal tapossák a kisebbség jogait

Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter az ország hátba szúrásaként értékelte, hogy az ukrán parlament négy nappal az EU-val kötött társulási megállapodás aláírása után fogadott el egy olyan törvényt, ami ellentétes mind a nemzetközi, mind az EU-s normákkal - számol be az Eurológus.

A Keleti Partnerség csúcstalálkozó ma vette kezdetét Brüsszelben. A külügyminiszter elmondta, hogy közös nyilatkozatba végül belekerült, hogy minden országban biztosítani kell a kisebbségek számára a már megszerzett jogokat. A pont a vitatott ukrán oktatási törvény miatt született.

Ukrán oktatási törvény

Szeptemberben lépett életbe az új ukrán oktatási törvény, aminek 7. cikke kimondja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, onnantól az anyanyelvi tárgyak kivételével minden tantárgyat ukránul kell oktatni.

Szijjártó Péter közölte, hogy

"eddig szívesen támogattuk Ukrajna EU-integrációs törekvéseit, azonban erre a továbbiakban nincsen mód, tekintettel arra, hogy az ukránok két lábbal tiporják a kisebbségi jogokat és az Európai Unióval kötött megállapodásokat".

Leszögezte, hogy amíg az ukrán kormány nem vonja vissza a kisebbségi jogokat sértő oktatási törvényt, kitart ezen álláspontja mellett.