Alkotmányellenes törvény alapján akarják kinyírni a Jobbikot, de a gigabírságot még ez alapján se lehetett volna kiszabni

Kétszeresen is jogtiprás. 

Az LMP volt frakcióvezetője rámutat: mivel az Állami Számvevőszék nem minősül központi államigazgatási szervnek, a január elsejétől életbe lépő új közigazgatási perrendtartási törvény értelmében határozatainak ügyében rendes bírói út nem vehető igénybe. Ráadásul

az ÁSZ működését meghatározó jogszabályban sincs semmilyen jogorvoslati lehetőség,

az érintettnek mindössze "észrevételezési joga" van.

Az Alaptörvény XXIV. cikk (1) bek. értelmében, mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyeit a hatóságok részrehajlás nélkül, tisztességes módon és ésszerű határidőn belül intézzék. Schiffer úgy véli, hogy ezt sem az ÁSZ-törvény, sem a bírság alapját képező Párttörvény 4. paragrafusa nem biztosítja. 

A jogász szerint tehát a büntetést 

alkotmányellenes jogszabályokra hivatkozva rótták ki. 

Schiffer úgy véli, ezt úgy lehetne orvosolni, ha az országgyűlési képviselők egynegyede kérné az Alkotmánybíróságtól a Ptv. 4. paragrafusának utólagos normakontrollját.

Ehhez az MSZP képviselőire is szükség volna,

ám a párt - lényegében feladva az ellenzéki küzdelmet - októberben bejelentette, hogy többé nem fordul sem a köztársasági elnökhöz, sem az Ab-hez. Az elmúlt napokban ugyan több szocialista politikus is elítélte a Jobbik ellehetetlenítését célzó ÁSZ döntést, ám most lehetőségük nyílna rá, hogy tettekkel is alátámasszák szavaikat. Ha azonban ragaszkodnak az amúgy is teljesen értelmetlen bojkotthoz, azzal világossá teszik, hogy parlamenti jelenlétük egyedül a Fidesz érdekeit szolgálja. 

Schiffer András szerint egyébként az ÁSZ konkrét, Jobbikot sújtó határozatával szemben is a taláros testülethez fordulhat a párt. A bírságot ugyanis egy olyan törvénymódosítás alapján szabták ki, amelyet a kormánypárt ugyan tavasszal benyújtott az Országgyűlésnek, de a javaslat a szükséges kétharmados többséget nem kapta meg.

Ez lett volna az emlékezetes "Lex Csicska", amelynek értelmében kampányidőszakon kívül plakát csak a szokásos piaci áron lett volna kihelyezhető. Az ingyenesen vagy kedvezményesen kapott hirdetőfelület pedig jogellenesen szerzett vagyoni előnynek minősült volna. 

Az ÁSZ most pontosan erre hivatkozva bünteti agyon a Jobbikot. 

Vagyis egy olyan jogszabályra támaszkodva, amely csak Orbán Viktor vágyálmaiban létezik, a parlamentben leszavazták. 

Schiffer leszögezi: eddig megalapozatlannak tartotta "a diktatúráról szóló szövegeléseket", most azonban új helyzet állt elő. 

"Ha viszont a hatalom bármelyik, mérhető támogatottsággal, parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki párt választáson való elindulását törvénysértő, adminisztratív eszközökkel hiúsítja meg, átlép egy vörös vonalat, ahonnan nincs visszaút."

 - írja a jogász.