Bíróság előtt a siófoki szemetes VIP-lista

Egy ügy, amelyik nem vérzett el sem a rendőrségen, sem az ügyészségen.

 

Tanúmeghallgatások zajlanak a Szekszárdi Járásbíróságon a siófoki szemétszállítási VIP-lista kapcsán indult perben – értesült az Alfahír.

Úgy tudjuk, a bíróság egyesített két, korábban egymástól függetlenül indult ügyet, mert mindkettőnek a szemétszállítást Siófokon és környékén végző önkormányzati tulajdonú Siókom Nkft. korábbi ügyvezetője az érintettje. Az egyik ügy a kukás VIP-lista. Emlékezetes: nagy port vert fel, amikor Lengyel Róbert független siófoki polgármester 2014. októberi hivatalba lépése után néhány hónappal feljelentést tett, mert kiderült, hogy 2014-ben Siófokon százötvenen mentesültek a szemétdíjfizetés alól; a volt polgármester és jegyző, a volt alpolgármesterek, a 2014. októberig tisztségben lévő önkormányzati képviselők, kivéve a jobbikos Gömbös Katalint. Két siófoki orvos is mentességet élvezett.  A közszereplők között akadt, aki három, s olyan is, aki két ingatlannal szerepelt. A lista nyilvánosságra kerülése után az érintettek elkezdték a szemétdíj utólagos törlesztését. Mivel a feljelentés csak a 2014-es esztendőt érintette, úgy azzal a nyomozás sem foglalkozott, hogy 2014, tehát a Siókom Nonprofit Kft. létrejötte előtt, az akkori szolgáltató, az akkortájt osztrák többségi tulajdonú AVE Zöldfok Zrt. idejében is létezett-e ilyen nemfizetős lista (az érintettek elmondása szerint létezett – a szerző). 

„Hogy 2014 előtt ez miként történt, ahhoz semmi közöm, az a Zöldfok belügye, de 2014. januárjában megalakult a 27 önkormányzat tulajdonában lévő Siókom, hogy a továbbiakban közszolgáltatóként szedje a szemétszállítási díjakat – mondta Lengyel Róbert siófoki polgármester, az önkormányzati hulladékgazdálkodási társulás elnöke. – Ez az önkormányzatok közösségének a cége, az oda befolyó pénz is a településeké, ebből nem lehet adományozgatni…”

A nyomozás végül vádemeléssel zárult, de nem csak a VIP-lista ügyében nyomoztak, hiszen közben az is kiderült: a Siókom akkori ügyvezetője még a 2014-es önkormányzati választást megelőző időszakban élettársát juttatta több milliós bevételhez, 5,3 millió forint vagyoni hátrányt okozva. Az élettárs számlázásra, nyilvántartásra is alkalmas egységes ügyviteli rendszer kialakítására kapott megbízást az ügyvezetőtől, ám a megbízás nem teljesült, a megbízott ingyenesen hozzáférhető és modulokkal opcionálisan bővíthető számlázó programot adott át, mintha az saját fejlesztése lenne. A vádiratban az áll: az internetes regisztráció után elérhető bővítésekért ténylegesen 107 ezer forintot fizetett B. István, a cége viszont összesen 6,1 milliót számlázott ki az amúgy hasznavehetetlen ügyviteli rendszerért. Ráadásul nem sokkal korábban, 2013. december 30-án a Siókom nettó 1,5 millióért vett lakossági állományt kezelő számlázó programot, amit azóta is használnak. A szemétszállítási VIP-lista kapcsán az ügyészség arra a megállapításra jutott: az ügyvezető nem tett semmit a jogalap nélküli mentesség megszüntetésére. Erről az őt a posztján váltó új ügyvezető intézkedett, ily módon az addig kiesett 4,3 millió forint bevételből 3,5 milliót sikerült utólag beszedni. 

Az említettek okán hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat U. Veronika és B. István ellen. Ezen ügyekben zajlik jelenleg a per a Szekszárdi Járásbíróságon. Lengyel Róbert siófoki polgármester a bírósági per kapcsán megjegyezte: az elmúlt három évben több, mint tíz ügyben tett feljelentést az előző időszak bűncselekménygyanús ügyei, a „szekrényből kidőlő csontvázak” miatt, de gyakorlatilag ez az egyetlen, ami ilyen szakaszig jutott, a többi „visszapattant” a rendőrségi és ügyészségi szervekről...

Milliárdok a kukába

A siófoki székhelyű Siókom Nonprofit Kft. 2014 után már nem a botrányoktól volt hangos (az előző, 2014. decemberéig regnáló ügyvezető az említettek mellett ügyészi megrovásban is részesült fiktív útiköltségelszámolások miatt – a szerző), hanem attól, hogy folyamatos gazdálkodási nehézségekkel küzd a rezsicsökkentésnek és a szemétpiac államosítása kapcsán kialakult országos káosznak köszönhetően, hasonlóan számos más hazai közszolgáltatóhoz. Siófok városa legutóbb a múlt hónapban nyújtott 150 millió forintos tagi kölcsönt (azok után, hogy az év folyamán már 240 millió forintnyi veszteségfinanszírozással segítette ki a céget) azért, hogy a Siókom ki tudja fizetni dolgozóit és teljesíteni tudja egyéb fizetési kötelezettségeit.

„Semmi probléma nem volna, ha az állami kukaholding az általa beszedett díjból ütemezetten osztana vissza a szolgáltatóknak, így a Siókomnak is, csakhogy ezek a pénzek késnek – mondta az Alfahír megkeresésére Lengyel Róbert siófoki polgármester, a térségi önkormányzati hulladékgazdálkodási társulás elnöke. – Persze, hogy késnek, hiszen az állami kukaholding két éve nem képes csúszás nélkül számlázni; a lakosság java része a mi térségünkben és másutt is, most, karácsony előtt kapta kézhez a második negyedévi kukacsekkjét. Pedig ha minden normálisan folyna, a lakossági számlázás és a befolyt díjból a visszaosztás a szolgáltatóknak, akkor a mi esetünkben legalábbis a szolgáltatás már nem lenne veszteséges, nem volna szükség százmilliókkal megsegíteni a az önkormányzati céget az adófizetők pénzéből. Addig azonban erre kényszerülünk, mert a szemetet el kell vinni, az érdekes módon kötelező önkormányzati feladat maradt.”

Súlyos adófizetői pénzeket visz el az államosított kukarendszer – erről beszélt a napokban Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke is, a Magyar Nemzetnek nyilatkozva; a tavalyi közel 20 milliárd után idén legalább újabb 10 milliárd forintot, de várhatóan még jövőre is újabb milliárdokat…