Gyámság alá került az eladósodott Pécs - 9,5 milliárdos kölcsönnel segít az állam

Megszavazta csütörtökön a pécsi közgyűlés a kormány és a város megállapodását.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt kifejtette: az önkormányzat idén több mint 6,5 milliárd, jövő év elején pedig 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást kap a kormánytól, amelyet 2020 végéig köteles visszafizetni.

A Magyar Közlönyben kedden megjelent határozat szövege szerint a pénzösszegeket a pécsi önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére és jövő évi likviditása érdekében biztosítja a kormányzat.

Páva Zsolt a megállapodás feltételeit idézve kijelentette: az önkormányzat kötelezi magát a "lehető legtakarékosabb" gazdálkodásra, megszünteti az OTP-nél vezetett folyószámláját, és januártól a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vezeti.

A már az előző hónapok testületi ülésein is megszavazott intézkedésektől és ingatlanértékesítésektől a polgármester azt várja, hogy évente 3 milliárd forintos megtakarítást jelentenek majd a következő három évben.

Az előterjesztés több mint egyórás vitája során Gulyás Emil (MSZP) az önkormányzatiság felszámolásaként értékelte a megállapodást, amelyből "nem látszik a kiút". Álláspontja szerint banki hitelből kellett volna megoldani a helyzetet.

Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) mentőövnek nevezte a támogatást, majd azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat lehetőséget kapott gazdálkodásának rendbetételére.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint az országban példátlan, hogy a MÁK "gyámság alá helyezi" az önkormányzatot. Párttársa, Fogarasi Gábor úgy vélekedett, hogy a megállapodás nem mentőöv, hanem béklyó a pécsiek számára.

Keresztes László Lóránt (LMP) a költségvetési hiány okairól azt mondta, hogy a város gazdasága "nincs arányban" a feladataival. Egyúttal a városvezetők és Pécs fideszes országgyűlési képviselői felelősségének nevezte, hogy a baranyai megyeszékhely "semmit sem tudott tenni a gazdaságfejlesztés terén".

Páva Zsolt ezekre reagálva kifejtette, hogy a városnak a költségvetési nehézségei mellett vannak a magyar kormány és az Európai Unió segítségével megvalósított igen sikeres fejlesztései. Ezeknek az összértéke a mostani ciklusban mintegy négyszerese a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program teljes költségvetésének - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a város a "maga szerény lehetőségeihez képest" segítette a gazdaságot, és kitért a pécsi közösségi közlekedés évekkel ezelőtti rendbetételének szükségességére is, amely - mint azt a szeptemberi közgyűlésen jelezte - 6 milliárd forintba került. 

Az előterjesztést 18 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett szavazta meg a közgyűlés.