Évekig zavartalanul gazdagodhatott a VII. kerület parkolásait intéző cég

Csak most tűnt fel nekik, hogy kár érheti a kerületet.

A 24.hu azt írja, a 7228 parkolóhelyet és a komplett fizetőrendszert működtető céggel, az ER-Park Kft.-vel már öt éve fel kellett volna mondani a szerződést. Főleg, hogy a cikk szerint az önkormányzatot jelentős kár érhette ez idő alatt.

A lap emlékeztet, hogy Bajkai István, a kerület fideszes alpolgármestere decemberben ellenzéki kezdeményezésre átvilágította a fideszes vezetésű kerület parkolási pénzügyeit, mert a felvetés szerint más, hasonló adottságú kerületekben nagyságrendekkel több pénz folyik be ebből a forrásból az önkormányzat kasszájába.

A vizsgálat pedig arra jutott, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény 2012-es módosítása óta külsős, profitorientált cég egyáltalán nem is végezhetné a parkoló rendszer működtetését, csak önkormányzati cég. Így Bajkai megállapítása szerint az ER-Park az elmúlt öt évben „jogalap nélkül gazdagodott”.

De nem is kicsit: a cég a 2012 augusztusa óta eltelt időszakban 5 milliárd forint körüli bevételt könyvelhetett el.

Érdekesség, hogy a cég megbízása körüli problémákat még az Állami Számvevőszék is jelezte az önkormányzatnak korábban, de változás nem történt, miként felelősségre vonás sem. Sokat mondó, hogy az önkormányzat nem akarta saját emberrel ellenőrizni, hogy megfelelően folynak-e a dolgok az ER-Parknál, pedig a képviselő-testület számára a szerződés lehetőséget biztosított egy személy felügyelő bizottsági tagként való kijelölésére. Ezzel egyszerűen nem éltek.

A 24.hu azt írja, a cégbíróságra leadott mérleg szerint a tulajdonosok évente átlagosan legalább 70 milliós nyereséget tehettek zsebre. Érdekesség továbbá, hogy a cég konzorciumának mind a négy aláírója vádlottként szerepel a Centrum Kft. ügyében Fürst György és társai ellen indult büntetőügyben.