Újraalapíthatják a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumot

Romániában végre felcsillant az európai politizálás halvány reménysugara?

A törvénytervezet szerint az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket - a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán - a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt.

A képviselőház meglepő módon ahhoz is hozzájárult, hogy az újraalakuló tanintézmény felvegye az 1948-ban államosított jogelődje által használt "II. Rákóczi Ferenc" gimnázium nevet.

A tervezet szövegébe a bizottsági vita során Lavinia Cosma, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőjének javaslatára bekerült egy olyan pontosítás is, miszerint a katolikus iskola az - egyháznak visszaszolgáltatott - épületegyüttes B szárnyában működik. Ezt a "félreértések elkerülésével" indokolták, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

Az ellenzők közül a leghangosabbnak Marius Pascan volt Maros megyei prefektus, a Traian Basescu volt államfő által alapított, ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselője bizonyult, aki a román nemzeti érdekek elárulásának minősítette a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ közti megállapodást, amely ismét "etnikai lőtérré, az etnikai szegregáció" városává változtatja Marosvásárhelyt.

A kormánykoalíció és az RMDSZ-en kívül támogatta az iskolaalapítást az ellenzéki USR is, amely Lavinia Cosma képviselő magyarázata szerint szakítani akart azzal a 27 éves marosvásárhelyi gyakorlattal, hogy mindenről etnikai alapon szavaznak, amiért szerinte a magyar és a román politikusok egyaránt felelősek.

A tervezetről a kétkamarás román parlament szenátusa hozza meg a végső döntést.

A bukaresti szenátus december elején az oktatási kerettörvény módosításával jogalapot teremtett arra, hogy a parlament törvény útján alapíthassa újra a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi katolikus iskolát.

A Maros megyei tanfelügyelőség szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését egy tavaly kezdődött, az iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárásra hivatkozva. Az intézkedés következtében a magyar kormány bejelentette, hogy csak akkor fogja támogatni Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), ha Bukarest megnyugtatóan rendezi a tanintézet jogi státuszát.

Frissítés

Korai volt az öröm: Klaus Iohannis román államfő még a mai napon visszadobta a tervezetet a törvényhozásnak. Az államfő ugyan nem a törvény általi iskolaalapítás lehetősége, hanem a törvénymódosítás más rendelkezései ellen emelt kifogást, de a parlamenti procedúra megismétlése a marosvásárhelyi iskolaügy rendezését is hátráltathatja.

Megérkezett a hála a nyakkendőkötésért: vádemelés a marosvásárhelyi gimnázium igazgatója ellen

Az ingyenes divattanácsadásért járó hála ma meg is érkezett Bukarestből: a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium volt igazgatója, Tamási Zsolt ellen, valamint Maros megye volt főtanfelügyelője, Stefan Somesan ellen. A DNA honlapján csütörtökön publikált közlemény szerint az ügyészség Stefan Somesant hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsoltot pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel vádolja.