Annyi a Dunaferrnek? - Őrizetben a vállalat állítólagos tulajdonosa

"Jelentős bizonytalanság áll fenn."

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Szulejman Kerimov dagesztáni orosz üzletembert még tavaly decemberben tartóztatták le Nizzában, akit a francia Riviérán lévő ingatlanjaival kapcsolatos adócsalással és pénzmosással gyanúsítanak a francia hatóságok.

Bár az orosz politikus szóvivője azt ígérte, hogy védence tisztázni fogja magát, az ügy hazai vonatkozási kapcsán ez továbbra sem jelent túl sok pozitívumot.

Letartóztattak egy hazánkban is ismert orosz oligarchát

Nizzában letartóztatták Szulejman Kerimovot. A Kremlhez közel álló orosz oligarcha igyekszik elrejteni a vagyonát, benne Dunaferr-részesedését is - írja a hvg.hu. A hétmilliárd dolláros vagyont felhalmozó üzletember az orosz törvényekkel dacolva vásárolt magának sokmilliós villákat Franciaországban. Ezek ugyanis nem engedik meg, hogy a parlament tagjainak értékes külföldi vagyontárgyai legyenek.

Tavaly év elején röppent föl ugyanis a hír, miszerint Kerimov az orosz Vnyesekonombank mellett, esetleg utódaként érdekelt lett a Dunaferr Dunai Vasmű (jelenleg ISD Dunaferr Zrt.) ciprusi tulajdonosában is. A sajtóértesüléseket azóta senki sem cáfolta (igaz, nem is erősítette meg).

Külön érdekesség, hogy a Dunaferr egyik beszállítója Orbán Viktor édesapjának bányája; de ennél is fontosabb, hogy a közel 50 ezer fős Dunaújvárosban a hétezernél is több dolgozót foglalkoztató üzem jelenleg a legnagyobb munkaadó.

Jelentős bizonytalanság áll fenn a vállalkozás jövőbeni folytatásával kapcsolatosan

- fogalmaz sokatmondóan a Dunaferr könyvvizsgálója, az Ernst & Young. Magyarán:

a cég bármikor csődbe mehet.

A lesújtó adatokat tartalmazó beszámoló szerint ugyan a cég vesztesége az előző évihez képest ugyan jelentősen csökkent - 33 milliárd forintról 14,5 milliárdra -

  • a saját tőke azonban mínusz 43,6 milliárd forintot tett ki,
  • a kötelezettségállomány pedig 264 milliárd forintos volt.

Dagesztáni milliárdos a Dunaferr utolsó reménysége

A lap úgy tudja, hogy 2016 utolsó előtti napján egy 21 milliárd forintos alaptőkecsökkentéssel, majd nagyjából ugyanekkora emeléssel vezették be a tranzakciót.Az üzem korábban egy Cipruson bejegyzett cégen keresztül az orosz állami Vnyesekonombank érdekeltségébe tartozott. Most Kerimov Szulejmán dagesztáni üzletember vásárolja meg.