Az ORÖ nyugodtan tartozhat

300 milliót nem fizettek vissza.

Az aláírt megállapodás ellenére nem törlesztette időben a botrányos fideszes képviselő, Farkas Flórián nevével fémjelzett Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a 300 millió forintos adósságát – írja a RomNet. A szervezet, melynél 5, azaz öt korrupciós bűncselekmény miatt is nyomozás zajlik, azt reméli, az állam vagy elengedi a tartozást, vagy pedig visszavásárolja tőle a Gellérthegy utcai ingatlant.

Rejtett rasszizmus? Nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség, a Fővárosi Főügyészség és BRFK is az ÖRO ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása, a Fővárosi Főügyészség a másfél milliárdos Híd a munka világába program körüli visszaélések, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig csalás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt folytat eljárást a szervezet ellen - foglalta össze az mno.hu.

A 450 négyzetméteres házat a Híd a munka világba nevű program keretében vásárolták meg. Az Emmi megállapítása szerint a 205 millió forint + áfa ár jelentősen túlárazott, a piaci értékénél jóval magasabb volt.

Mint ismeretes, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere által lefolytatott vizsgálat számos szabálytalanságot állapított meg a Híd a munka világba nemű programjával kapcsolatban. A kifizetett 2,5 milliárd forintból 1,6 milliárd forintot visszakövetelt, de mivel a szervezet nem tudott fizetni, így 2016 karácsonya előtt „speciális támogatásként” 1,3 milliárd forintot kapott a kormánytól, hogy rendezni tudja adósságát, a maradék 300 millió forintra pedig részletfizetési megállapodást kötöttek, mely szerint 2017 végén egy összegben kellett volna visszafizetni a maradék adósságot. Az ORÖ ennek nem tett eleget.

Balogh János ORÖ-elnök a 2017 végén tartott közgyűlésen utalt arra, hogy a 640 millió forint adósság több, mint az éves állami normatív támogatás. Felvetette, az adósságok rendezését az ingatlanok eladásából próbálják fedezni. A RomNet úgy tudja, a Híd a munka világába nevű program keretében vásárolt négy vidéki ingatlant már a múlt év őszén teljesen kiürítették és eladásra kínálják.